• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Ebubekir Efendi’nin Ümit Burnu’ndaki Son Yɪllarɪ

Ebubekir Efendi’nin Ümit Burnu’ndaki Son Yɪllarɪ
Ebubekir Efendi’nin vasiyetini yazan ve sonradan kızı Hatice Muhsine Hanım’ı Ebubekir Efendi’nin oğlu Ahmet Ataullah Efendi’yle evlendiren Abdurrauf Abdurrahman, Ebubekir Efendi’nin Newlands semtindeki en yakın komşusuydu.

Abdurrauf Abdurrahman’ın torunlarından olan ve halen aynı semtte ikamet eden Hamid Abdurrahman’a göre Ebubekir Efendi 1878 yılında bu evini satıp Woodstock semtinde Erzurum adını verdiği taş konağa taşınmıştı.[i] Newlands’daki 12 odalı büyük evinin bazı bahçe eşyalarıyla kaplumbağasının yavrularından birini komşusu Abdurrauf’a bırakmıştı. “Ebubekir Efendi’yi ben görmedim ama bu kaplumbağa gördü” diye başlayan sohbetimiz kitaplarda yazılmamış bir hikâyeyi gün yüzüne çıkarmıştı.[ii]

Güney Afrika’nın yerli lisanlarından isiXhosa dilinde ‘babaanne’ anlamına gelen Gogo, Ebubekir Efendi’nin kaplumbağasının adıydı. Hamid Abddurahman, ailesinin Ebubekir Efendi’ye her zaman hususi bir saygı beslediklerini ve ondan kalan bu kaplumbağanın çok özel değeri olduğunu söylüyor. Hamid Abdurrahman dedesi Dr. Abdullah Abdurrahman’nın Ebubekir Efendi’yi ve ailesi ile olan dostluklarını her daim anlattığını ifade etti. Hamid Abdurrahman, Ebubekir Efendi’nin sadece bir İslam alimi değil aynı zamanda lokman hekim olduğunu, dedesini topladığı şifalı bitkilerle salgın hastalıktan kurtardığını söylemişti.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/7282-2/

Bu haber toplam 157 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim