• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Edebifikir Kitap Pusulası: Mehmed Âkif

Edebifikir Kitap Pusulası: Mehmed Âkif

Giriş

Mehmed Âkif (1873-1936) yakın tarihimize damga vurmuş isimlerden biridir. En bilindik vasfı şairlik olsa da o aynı zamanda nasir, mütercim, muallim, hafız, baytar, dergici, hatip, sporcu, mebus gibi vasıfları haiz çok yönlü bir şahsiyettir. İlk tahsilini babası Mehmed Tahir Bey’den alır, babasını “Hem babam hem hocamdır” şeklinde takdim eder. Kendini iyi yetiştirmiş, Arapçayı çok iyi derecede, Farsça ve Fransızcayı ise iyi derecede öğrenmiştir. Âkif’i kıymetli kılan en önemli hususiyeti bütün bu vasıfları yanında sağlam bir seciyeye ve örnek bir ahlâka sahip samimi bir mümin olmasıdır. Balkan Savaşları, Birinci Dünya Harbi ve Milli Mücadele gibi tarihimizin en çetin devrine denk düşen bir zaman aralığında yaşamış; vatanı milleti uğruna elinden ve dilinden gelen ne ise doğru bildiği şekilde yapmaya çalışmıştır. Yaşadığı çetin devrin şartlarından ve her insan gibi nefis taşımasından kaynaklı bazı zaafları elbette bulunabilir fakat o örnek ve ilham alınacak tarafları olan faziletli bir insandır. Bu fazileti nedeniyle vefatından bu yana milletimiz evlatlarına onun ismini vererek kendisine duyduğu hürmet ve muhabbeti göstermiş, aziz hatırasını evlatları vasıtasıyla yaşatmaya devam etmiştir.

Bunlara ilave olarak şu gerçeği ifade ve itiraf etmek durumundayız: Âkif sevdiğimiz, saydığımız ama yeterince tanımadığımız bir isimdir. Aynı şeyi İstiklâl Marşımız için de söyleyebiliriz: Ezberlediğimiz, millet hayatı için önemli olduğunu kabul ettiğimiz bir metin olsa da İstiklâl Marşı üzerinde etraflıca düşünenimiz çok azdır. Bu noktada hepimiz kendimizden pay biçebiliriz. 2021 yılı İstiklâl Marşımızın 100. yılı olması münasebetiyle İstiklâl Marşı Yılı ilan edildi. Bunun gerçekleşmesinde Türkiye Yazarlar Birliğinin çabaları etkili oldu. Mehmet Doğan Bey özelinde emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bu vesileyle İstiklâl Marşımıza ve Mehmed Âkif’e dikkat çekmek niyetiyle bir kitap listesi hazırladık. Hakkında en çok kitap yazılan şairlerimizden olan Âkif’e dair kaleme alınmış nitelikli kitapları okurlarımıza sunmak istedik.

Listenin ilk dört kitabı Âkif’in kendi kaleminden çıkan eserleri ihtiva etmektedir. 5 ila 8. sıra aralığındaki kitaplar Âkif’in yakın dostları tarafından kaleme alınmıştır. Dolayısıyla önceliği ilk sekiz sıradaki bu kitaplara vermek doğru olur diye düşündük. “Âkif hakkında tek bir kitap okumak istiyorum” diyecek olanlara Mithat Cemal Kuntay’ın kitabını gönül rahatlığıyla tavsiye edebiliriz. Âkif üzerine en fazla araştırma yapan M. Ertuğrul Düzdağ olmuştur, kendisinin araştırmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayalım. Listedeki diğer kitaplar da nitelikli, özenle seçilmiş kitaplardır. İstiklâl Marşımızla ilgili birkaç monografik çalışmayı da listeye ekledik. Ayrıca listenin sonunda Âkif hakkında doğru bilgi edinilecek dijital kaynaklara da yer verdik. İstifade etmenizi diliyoruz.

Devamı: http://www.edebifikir.com/dosyalar/edebifikir-kitap-pusulasi-mehmed-akif.html

Bu haber toplam 315 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim