• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Erbay Kücet: Geçti O Günler!...

Erbay Kücet: Geçti O Günler!...
İslâmî düşüncenin ülkemizde konuşulması, tartışılması, gençlerin fikrî açıdan gelişmesi Seyyid Kutup, Hasan el-Benna, Said Havva ve Mevdudî gibi yazarların eserlerinin tercüme edilmesiyle hızlanmıştır diyebiliriz.

Yetmişli yıllarda İslâmî ama yerli kaynaklardan beslenen yazar, fikir adamı ve sanatçılarımızın içinde yaşanılan şartlardan dolayı düşüncelerini net olarak paylaşamadıklarını düşünüyorum. Geçmişte düşüncelerinden dolayı tutuklananlar, cezaya çarptırılanlar çok oluyordu. Bu ve benzeri durumlardan ötürü o günlerde tercüme ve hatıratlarıyla din ve dinî konularda gündemimize aldığımız İslam ülkelerinin düşünce adamlarının eserlerinin etkisiyle İslâmî çizgilerini ülke dışındaki cemaat ve hareketlerle paylaşıp, uygulama alanı arıyorlardı. Bu yıllara arayış dönemi diyebiliriz.

Müslüman, Müslümanlık ve İslâmî düşüncenin vuzuha kavuşmasına yönelik yapılan tartışmalarda, araştırma ve münazaralarda kaynak gösterilenler tercüme eserlerdi. Zira insanımız yaşadığı ülkenin siyasî gündeminden çok okunan yazarın ülkesinde yaşanılanları öğrendiğinden kafalarda yaşanılanları tatbikata geçirebilmek için bocalamaya başlanmıştı.

Mısır ve Suriye’de örgütlü çalışmaları ile Türkiye’deki İslamcı düşüncenin ‘Müslüman Kardeşler’ (İhvan-ı Müslim) örgütünden etkilendiği günlerde Libya’da Muammer el-Kaddafi’nin ‘Yeşil Sosyalizm’ i ve ardından Ayetullah Humeyni’nin ‘İran İslam Devrimi’  ve devam eden süreçte Tunus’taki gelişmeler takip edilmeye başlanmıştı.

Tunus’ta halkının oruç tutmasını bile yasaklayan bir Habip Burgiba rejimi vardı ki, onun baskıcı yönetiminden bunalan ve İslâmî bir hayat tarzını arzulayanlar Raşid El-Gannuşi liderliğinde  ‘İslami Yöneliş Hareketi’ başlatmıştı. Muhalif örgüt olarak 1981’de kurulup faaliyetleriyle Tunus halkının şuurlanmasına yönelik yaptığı çalışmalarla sempati toplayan Gannuşi ve arkadaşlarının Tunus yönetimince 1987 de sebepsiz bahanelerle tutuklatılmaları ve 30 Eylül 1987 de idama mahkûm edilmelerine diğer ülkelerin idarecileri sessiz kalmışlardı.  

Halkı Müslüman olan Tunus’ta insanların dinle ilgili vecibelerini rahatça yaşamasının ve dini yükümlülüklerini yerine getirmesinin önündeki engellerin kaldırılması için mücadele eden Gannuşi ve arkadaşlarının özgür kalmasını kamuoyunda duyurmak gayesiyle Tunus Büyükelçiliği kapısına çelenk bırakan D. Mehmet Doğan, Mehmet Çetin ve Mustafa Everdi ile haberi yapmak için giden iki muhabiri de savcı Nusret Demiral gözaltına aldırmıştı.

Emekli olduktan sonra Türkçe ezanı savunduğu için MHP’de siyaset yapmasına müsaade edilmeyen Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nusret Demiral “Tunus Büyükelçiliğine konulan çelengin muhatabı Tunus’ta İslam devleti kurmak isteyen bir örgüttür. Biz TCK’nın 163. Maddesi ile Dernekler ve Gösteri Yürüyüş Kanuna muhalefetten soruşturma açtık. Türkiye’de İslam devrimi konusunda herhangi bir çalışma olup olmadığını araştıracağız.” Sözleriyle Türkiye’deki İslâmî anlayışı ortak örgüt kurmakla suçlayıp trajikomik hadiselere neden olmuştur.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/gecti-o-gunler-4829/

Bu haber toplam 272 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim