• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Erbay Kücet: Musiki tarihimiz

Erbay Kücet: Musiki tarihimiz
Açıldığı günden beri akademisyen, araştırmacı, öğretmen, öğrenci, çocuk ve halkımızın okur olarak adresi Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine arada bir uğruyorum.

 Geçtiğimiz hafta içinde uzun yıllardır Samsun’da edebiyat öğretmeni olarak görev yapan kadim dostum Muhammed Köksal ile kütüphanenin Cihannüma salonundaki devasa yer kürenin önünde pozumuzu verdikten sonra 19 Mayıs 2022 de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı ‘Saz ve Söz Türk Müziği Tarihi Sergisi’ni ziyaret ettik.

Aklınıza gelebilecek el yazması musiki kitabı, eski orijinal notalar, yüzyıllar öncesinden kalma çalgılar, geçmişin tanınmış üstatlarına ait şahsi eşyalar, ünlü bestecilerin çalgı aletleri, musiki geçmişimizle ilgili muhtelif objeler sergilenmiş.

Türk Klasik Müziği, Türk Tasavvuf Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Askeri Müziği, Türk Çok Sesli Klasik Müzik, Türk Popüler Müziği ve Türk Dünyası Müziği kategorilerini temsilen dönemin müzik aletlerini yakından görürken hayatta olmayan müzisyenlerle sınırlı tutulmuş serginin ilk olmasına şaşırdım.

Müzik kültürümüzün geçmişini de öğrendiğimiz serginin 15 Ağustos 2022 tarihine kadar ziyarete açık olacağını belirtelim. Türk müziği ağırlık noktası olarak seçilirken Türk müziğinin önde gelen musiki âlimlerinden Farabi'nin, Urmiyeli Safiyüddn'in, Abdülkadir Meragi'nin, Dimitrius Cantemir'in, Nasır Abdülbaki Dede'nin birbirinden kıymetli el yazması musiki kitapları ile eski yüzyıllarda icat edilen nüzhe, mugni ve saz-ı murassa gibi artık kullanılmayan bazı enstrümanların örneklerini de görüyorsunuz.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/musiki-tarihimiz-5009/

Bu haber toplam 530 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim