• İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C

Erzurum İzlenimleri (2)

M. Çetin BAYDAR

 

Erzurum Botanik Parkı’nın temellerini Sayın Yaşar Sütbeyaz  Rektörlüğü döneminde atmış. Bu parkta hem Erzurum kökenli bitkiler hem de Türkiye’nin, hatta dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilmiş bitkiler yer alıyor. Park ziyaretçileri çeşit çeşit bitkinin önünde meraklı bakışlarla dakikalar boyu takılıp kalıyor. Parkın ilgi çeken bir yönü de Tarım alet ve makinelerinin sergileniyor olması. Yüz yıl önce  göçüp gitmiş çiftçilerin kullandığı aletlerle günümüz çiftçisinin alet ve edavatı birbirine bakıyor.

Şüphe etmiyorum ki, Yaşar Sütbeyaz bu eseri ile Erzurum tarihine mal olacaktır

Parkı gezerken “Keşke bir başka üniversite yetkilisi de botanik parkına paralel, burada, “Hayvancılık Parkı” kursa diye düşündüm. O zaman Doğu Anadolu Kırmızısı da, Hınıs’ın Kolu kısası da ve daha  nice bölge kökenli hayvan da bu park ziyaretçilerinin önüne konurdu.

ERZURUM HAYVANCILIĞI

Maddi olarak Erzurum’un  dayanağının “Hayvancılık” olduğunu hepimiz söylüyoruz.

Ancak konunun ayrıntılarına girebilenimiz maalesef pek azdır.

Bunu yapabilmek için Mer’a ve hayvan Islahçıları; et, süt, yapağı, deri, ilaç, boynuz, teknologları gerekir.

Bir ikinci husus, entegre, yani birinin bıraktığı yerden alıp bir başkasının devam ettireceği bir  faaliyetin gerektiğidir. Bunu kârlılık olmayınca  ortamdan çıkan kapitalist  ilkelerle değil ancak  feragat esaslı cemaat hareketi ile yürütebiliriz.

 

ERZURUM’UN YEŞİL PETROLÜ: DAĞ FLORASI

Bir dağlar mahşeri olan Erzurum dağlarındaki ot çeşitliliği günümüz bilim adamlarınca tesbit edildiği gibi Erzurum’a yolu düşen  kimi seyyahların da dikkatini celb etmiştir. Özellikle bu otlardan yapılan envai çeşit ilaçlar yıllar öncesinin Erzurum’una ait kayıtlarda geçmektedir.

Dünya çapında bir yonca uzmanı  olan  hemşerimiz  Prof.Dr. Şehabettin Elçi “ET MESELESİ, OT MESELESİDİR” diyerek  Türkiye’nin  çayır ve meraları ile  bir anlamda “OT DEPOSU” olan Erzurum’un  nasıl bir  gıda kaynağı olduğuna işaret etmiştir. Her devirde bir kilo et, bir litre petrolden daha değerli olmamış mıdır?

Yabancı gözü ile bakarsanız “Erzurum dağları kar ile boran”dan ibarettir.

Bizler Erzurumlu gözüyle bakıyor dağlarımızdaki servet ile övünüyoruz.

İnşaallah serveti gururla  seyretmek, sonra da birbirimize övmek  yerine, ondan  yüksek kazançlar elde edeceğimiz günler de gelecektir.

 

Doğu Anadolu Kırmızısı Boğa

Erzurum Sazlığı ve onun yüzlerce çeşit kuşu, börtüsü, böceği, yine akademik himmet bekleyen bir mühim konudur. Palandökenlerin zirvesinden sazlığı seyrettim. Erzurum denince, tarih öncesi zamanlarda dahi kendinden söz ettiren  Erzurum Sazlığı şimdi üniversite arazisi içinde kalıyor dolayısıyla da  ilmi araştırmaları eli kulağında bekliyor.

Bundan sonraki yazımın konusuna gelince:.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’i hatası ve sevabıyla yazımızın konusu olacak.

Tekrar birlikte olmak dileklerimle.

Bu yazı toplam 1833 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim