Fatih Başak: “Türkiye’de İnanç ve Dindarlık” araştırması

Fatih Başak: “Türkiye’de İnanç ve Dindarlık” araştırması

Türkiye İnanç ve Dindarlık Araştırması (TİDA), Uluslararası İslam Düşünce Enstitüsü (International Institute of Islamic Thought [IIIT]) ve Mahya Yayınları tarafından başlatılan ve desteklenen “Türkiye’de İnanç ve Dindarlık Raporu”, 24 Mart 2023’te yayımlandı.

12 bölgede (35 il) kır ve kent nüfusunu orantısal olarak kapsayacak şekilde 18 yaş ve üzeri 1.942 kişiden rassal örneklem yöntemleri ile toplanmış veriler kullanılarak hazırlanana rapor, saha çalışması Aralık 2021 ve Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılan Türkiye İnanç ve Dindarlık Araştırması (TİDA) bulgularını özet olarak sunuyor.

Ana hatlarıyla rapor; dini inanç, tutum ve davranışların farklı boyutlarının toplam yetişkin nüfus içerisinde cinsiyete, yaş gruplarına, eğitim seviyesine, yerleşim yerlerine ve coğrafi bölgelere göre dağılımını grafikler, tablolar ve haritalar aracılığı ile açıklıyor.

Raporda öne çıkan başlıklardan eğitim düzeyleri ile ilgili kısımlarını sizler için derleyerek yorumsuz bir şekilde sizlere sunuyorum.

Toplumun çoğunluğu inançlı (yüzde 94); inançsızlık yüzde 6 civarında. Üniversite öğrencileri arasında ise inançsızlık oranı yüzde 13 olarak gözüküyor.

Şehirlerde yaşayan insanlar, “özgürlüklerin daha kısıtlı” olduğunu düşünüyor

Üniversite öğrencileri kendilerini Müslümanlık, Sünnilik, dindarlık ve muhafazakârlıktan en uzak gören grup. Üniversite öğrencileri feminizme ve LGBT+ hakları savunuculuğuna da kendilerini en yakın hisseden grup.

Kendini deizme en yakın hissedenler üniversite öğrencileri, ateizme en yakın olanlar yüksek lisans ve doktora eğitimi görmüş olanlar. Eğitim seviyesi arttıkça seküler kimliklere yakınlık artıyor

Eğitim seviyelerine göre Allah inancı:

TİDA bulgularına göre, “Allah’a şüphesiz olarak inandıklarını” ifade edenlerin oranı yüzde 85,7 iken, “Allah’a inandıklarını ancak bazı şüpheleri olduklarını” belirtenlerin oranı yüzde 8,6.  Allah inancı olmayanlar Türkiye nüfusunun yüzde 5,7’sini oluşturuyor. Rapora göre inançsızların oranı en yüksek, sırasıyla, yüksek lisans veya doktora mezunu grubunda (yüzde 18) ve üniversite öğrencileri (yüzde 13) arasında.;

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/turkiyede-inanc-ve-dindarlik-arastirmasi/

Bu haber toplam 566 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim