• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Filistin direnişinin sembol ismi: Abdulkadir Hüseyni

Filistin direnişinin sembol ismi: Abdulkadir Hüseyni
Abdulkadir Hüseyni, ilk başlarda Filistin’in dağlarında direniş sergiledi. Hüseyni, 6 Mayıs 1936’da İngiliz Manda Yönetimine karşı silahlı mücadelenin başladığını duyurdu ve İngiliz silahlı kuvvetlerine karşı operasyonlar yapmaya başladı.

Bu silahlı mücadele kısa sürede tüm Filistin’e yayıldı.

Hayatı

Filistin’in ünlü Hüseyni ailesinden olan ve Filistin direnişinin sembol isimlerinden Abdulkadir Hüseyni, 1907 yılında İstanbul’da doğdu. Birleşmiş Milletler’in Filistin’i taksim kararından itibaren topraklarını savunma amacıyla Hagana ve İrgün gibi Siyonist çetelere çeşitli operasyonlar düzenledi.

Abdulkadir Hüseyni’nin kontrol ettiği tepelerin en önemlisi Kastel’di. Ona göre Kastel, Kudüs‘tü, Kudüs'e giden yolu korumak demekti. Kastel düşerse Kudüs’ün de Siyonistler tarafından ele geçireceğini söylüyordu. Abdulkadir Hüseyni, 7 Nisan 1948 gecesi Kastel’i ele geçiren Siyonistlere karşı gerçekleştirdikleri operasyon sırasında şehit düştü. Cenazesi 9 Nisan 1948 tarihinde Mescid-i Aksa’da kılındı ve kabri Mescid-i Aksa’nın içerisinde bulunan babası Musa Kazım Paşa’nın kabrinin yanına defnedildi.

Bir Mücahiddi

Abdulkadir Hüseyni, bir müddet gazete editörlüğü yaptı. Ama İngilizlere ve Siyonistlere karşı mücadele vermek için işinden istifa etti.

13 Ekim 1933 yılında İngilizlere karşı, babası ile Kudüs’te ve iki hafta sonra 27 Ekim 1933’te Yafa ’da büyük çaplı gösterilere liderlik etti.

Gösteriler sırasında elli kişi hayatını kaybetmiş ve onlarca kişi yaralanmıştı. Abdulkadir Hüseyni elinden kurşunla yaralanmış, babası Musa Kazım Paşa ise İngiliz askerleri tarafından yaralanarak şehit edilmişti.

Abdulkadir Hüseyni, ilk başlarda Filistin’in dağlarında direniş sergiledi. Hüseyni, 6 Mayıs 1936’da İngiliz Manda Yönetimine karşı silahlı mücadelenin başladığını duyurdu ve İngiliz silahlı kuvvetlerine karşı operasyonlar yapmaya başladı. Bu silahlı mücadele kısa sürede tüm Filistin’e yayıldı. İzzeddin El Kassâm komutasındaki birlikler de bu mücadeleye destek verdi.  Abdulkadir Hüseyni bu çatışmaların birinde ağır bir şekilde yaralanmış ve İngilizler tarafından esir düşerek, hastaneye kaldırıldı. Hüseyni daha sonra Cihad-ı Mukaddes Örgütü üyeleri tarafından bir operasyonla Suriye’ye kaçırıldı.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/filistin-direnisinin-sembol-ismi-abdulkadir-huseyni-h47711.html

Bu haber toplam 521 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim