• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Gazâlî’de Çocuk Eğitimi

Gazâlî’de Çocuk Eğitimi
İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan Gazâlî’nin (1058-1111), eğitimle ilgili görüşleri İhyâu Ulûmi’d-Din isimli meşhur eserinde bulunmaktadır.

 Kısaca İhyâ olarak bilinen eser, aslında bir tasavvuf kitabıdır. Tasavvuf, Allah’ın rızasını kazanabilmek için çeşitli temrinler geliştirmiş olan, bu sayede ruhun olgunlaştırılmasını gaye edinen ahlaki bir disiplindir. Ruhun olgunlaşmasının ilk aşamaları, öncelikle iyi niyetli olmak ve kötü düşüncelerden uzak durmakla gerçekleşir. Niyetler iyi, düşünceler ve istekler aşırılıklardan arındırıldıkça eylemler de iyiye, doğruya göre biçimlenir ve her türlü kötülükten uzaklaşılır, yüce duygular ve iyi alışkanlıklar elde edilir. Hiç kuşku yok ki iyi ahlak sahibi olmak, bir eğitim meselesidir ve bütün bunlar, eğitimle gerçekleştirilebilir.

Gazâlî’nin ahlak anlayışında çocuğun eğitimine önemli bir yer ayrılmıştır; bu bakımdan biz de bu yazımızda onun çocuk eğitimindeki düşüncelerini İhyâ adlı eserinde yer alan birkaç düşüncesinden yola çıkarak tespit etmeye çalışacağız.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/10/28/gazalide-cocuk-egitimi/

Bu haber toplam 341 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim