• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Güneşin her akşam göle düştüğü şehir: Van

Güneşin her akşam göle düştüğü şehir: Van

Muradiye Şelalesi, Erçek Gölü, Artos Dağı, Gevaş ters lalesi, Kırgız köyleri, Hüsrev Paşa Camii, Hoşap Kalesi ve dahası… Van’ın tüm ilçelerini hesaba katarsak tarihi eserleri ve doğal güzellikleri saymakla bitmez. Yalnızca Van gölünde gün batımını izlemek bile burada yaşamayı bir şiire dönüştürebilir. Hicret Karaduman yazdı.

Bediüzzaman Said Nursi “Dünyada Van, ahirette iman“ buyurmuş ve Van için söylenebilecek en isabetli sözü dillendirmiştir. Zira Erek suyuyla, serin havasıyla, deniz görünümlü gölünde gün batımıyla, kedisiyle, balığıyla, ayran aşı ve kahvaltısıyla tanınan bu şehir, dünya hayatında yaşanabilecek en güzel yerlerden biri olarak bu övgüyü fazlasıyla hak ediyor.

Şehir özellikle 2011 depremini takip eden süreçte ve hızlı bir kalkınmaya sahne oluyor. Son iki-üç yıldır ise doğal güzelliklerden azami derecede istifade ediliyor ve kent giderek turistik bir merkez olma niteliği kazanıyor. İdarecilerin çalışmalarının yanı sıra, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün gayretlerini de takdir etmek gerekiyor. “Van Güzel!” sloganıyla yola çıkan elçiler, şehrin zihinlerdeki olumsuz imajını silmek ve huzur içinde yaşanabilir bir kent olduğunu topluma bildirmeye çalışıyorlar. Van’ın ev sahipliği yaptığı kadim medeniyetleri, tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini merak edenler, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesini inceleyerek burada yayınlanan videolara göz atabilirler. İkinci olarak da Van hakkında –şayet varsa- önyargıları kırma amacı taşıyan bu yazıyı okuyabilirler.

Van, Edremit, Tuşba ve İpekyolu olmak üzere üç büyük merkez ilçeye sahip. Bunlar arasında Edremit’in, Van’ın incisi olduğunu söylersek mübalağa etmiş olmayız. Yerli halk burayı Antalya’nın Alanya’sı veya Bursa’nın Mudanya’sı ile kıyaslayarak anlatıyor. Gerçekten de yeşil ve mavinin mükemmel bir ahenk yakaladığı nadide yerlerden birisi Edremit. Müstakil ve bahçeli evleriyle temayüz eden bu şirin ilçede insanlar kendi bahçelerinde her türlü meyve ve sebzeyi yetiştirebiliyorlar. Buraya geldiğinizde bağ ve bahçelere doyduğunuz kadar denizin de tadını çıkarabiliyorsunuz. İlçe belediyesi tam da bu gerçeğe işaretle, kendisine slogan olarak “Şehr-i Mavi, Edremit”i seçmiş.

2018 yılında yapımı tamamlanan sahil bandıyla bölge yepyeni bir görünüm kazanmış. Ayrıca yine 2017’de açılan kadınlar plajı, Van gölünü zaten bir deniz addeden vatandaşa eğlenceli vakit geçirebileceği güvenli bir yer temin etme gayretiyle yapılmış. Van gibi rakımı oldukça yüksek bir doğu kentinde nasıl denize girildiğini sorgulayabilirsiniz. Fakat Van, mikro klima iklim özelliği ve güneşli gün sayısının fazla olmasıyla bölgedeki diğer şehirlerden çok daha sıcak bir havaya sahip.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/gunesin-her-aksam-gole-dustugu-sehir-van-h29818.html

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim