• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Günümüzün Anlatıcıları: Nihan Feyza Lezgioğlu İle Konuştuk

Günümüzün Anlatıcıları: Nihan Feyza Lezgioğlu İle Konuştuk
Kişiyi yazmaya yönelten temel etken hayaller mi yoksa gelişen şartlar mı? Ya da diğer bir etken... Sizde hangisi daha etkili oldu?

Kaosu dindirebilmek ümidiyle yazmaya ve üretmeye başladığımızı düşünüyorum. (Bunu "gelişen şartlar" başlığı altına almak doğru olmaz sanki). Bende de öyle oldu. Yazmaya ilkokul çağında başlamış olsam da bu üretimin benim için hikâye anlatıcılığının ötesine geçmesi o kaosun farkına vardığım ana tekabül ediyor sanırım.

Anlatmanın arkaik yanı düşünüldüğünde, anlatının kutsal yanı var gibi görünüyor. Sizce de öyle midir?

Anlatının kutsal bir yanı olduğunu düşünmüyorum ben. Yazma eylemini; canını sıkan, keyfini yerine getiren, üzerinde düşünmek zorunda hissettiği, severek düşündüğü şeylerden vb. bahsetmek isteyen bir grup insanın faaliyet alanı olarak görmekten yanayım.

Post modern anlatım imkânları bağlamında metinlerarasılık yanında türlerarasılık da gündemde. Hatta aynı metinde hem modern hem de post modern imkânlar birlikte kullanılabiliyor. Bu konunun bir şablona oturması gerekir mi?

Sanatta şablon oluşturmak ve yazılanları, çizilenleri, söylenenleri o şablona oturtmak doğru gelmiyor bana. Yaratıcılığın olumsuz yönde etkilenmesi bir yana, bu aynı zamanda sanatçıya ve sanatına bir müdahale de.

Edebiyat dergilerinde görünüyor musunuz? Görünmek de gerekir mi? Edebiyat dergileriyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Elimden geldiğince edebiyat dergilerinde görünmeye çalışıyorum. Bunu gerekli ya da gereksiz olarak nitelendirmek çok doğru olmayacaktır çünkü edebiyat dergilerinde yer almak kimi için yapıcı olabilirken bir başkasında aynı olumlu etkiyi doğurmayabilir. Bana göre tamamen kişinin isteğine bırakılması gereken bir husus bu. Ama edebiyat dergilerinin yazın dünyasına ne çok şey kattığı da başka bir mesele. Sanatseverleri besliyor, üzerlerindeki ölü toprağını belirli aralıklarla silkeliyor, yeni kalemlere yol açıyor, edebiyat kültürünü canlı tutuyorlar… Özellikle yayım hayatına basılı şekilde devam etmek için direnen dergilerin bu direnci çok kıymetli diye düşünüyorum.

Devamı: http://www.kitaphaber.com.tr/gunumuzun-anlaticilari-nihan-feyza-lezgioglu-ile-konustuk-k5343.html

Bu haber toplam 234 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim