• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Günümüzün Anlatıcıları: Turhan Yıldırım İle Konuştuk

Günümüzün Anlatıcıları: Turhan Yıldırım İle Konuştuk
Kişiyi yazmaya yönelten temel etken hayaller mi yoksa gelişen şartlar mı? Ya da diğer bir etken... Sizde hangisi daha etkili oldu?

Kurmaca metin yazmanın kişiye doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünüyorum. İlk şiirimi yazdığımda sanırım 10 yaşındaydım. Yoğun hayal gücü ve iyi bir gözlemci olmadan kurmaca yazabilmek pek de mümkün değil. Çocukken oyuncaklarım evimizin kitaplığında bulunan ansiklopedilerdi. Kitaplarla olan ilişkimin okuma yazma sürecinden önce başlamış olması bana önemli bir katkı sağladı. Bir konu da pek çok yazarın hayatında gördüğümüz gibi özellikle küçük yaşlarda yaşanılan travmalar. Acısı olmayanın, daha doğrusu bir derdi bulunmayanın kurmaca yazabileceğini düşünmüyorum.

Anlatmanın arkaik yanı düşünüldüğünde, anlatının kutsal yanı var gibi görünüyor. Sizce de öyle midir?

Kurmaca metinlerde, insanları daha önce hiç görmedikleri yerlere götürüp daha önce yaşamadıkları, bilmedikleri hayatları gösteriyorsunuz. Kurmacanın kendine has bir gerçekliği var. Okuru kendi yaşamından bir süreliğine olsa da kurtarıp onu bambaşka bir realitenin içine dâhil ediyoruz. Bunun tabii ki kutsal bir yanı var.

Post modern anlatım imkânları bağlamında metinlerarasılık yanında türlerarasılık da gündemde. Hatta aynı metinde hem modern hem de post modern imkânlar birlikte kullanılabiliyor. Bu konunun bir şablona oturması gerekir mi?

Siz öncesinden planlasanız da metin, kendi yolunu kendisi buluyor. Kara Gergedan adlı kitabımda yer alan öykülerde metinlerarasılığı çokça kullandım. Hatta daha yeni tamamladığım ikinci öykü dosyamda, başından sonuna metinlerarasılıkla kurguladığım bir öyküm de var. Fakat modern ve postmodern anlatım teknikleri dediklerimizin hepsi aslında kurmaca için bir araç. Yani öykünün anlatıcı sesinde bilinç akışına ihtiyacınız varsa bunu kullanıyorsunuz. Biçimsel olarak Kara Gergedan'da yer alan "Alayına Gider Senfonisi" adlı öykümün ana gövdesinde bir rap şarkısı bulunuyor. Bütün bunlar anlatmak istediklerinizi daha iyi aktarmanızı sağlayan araçlar. Bunun bir şablona oturtulmasından, formüle edilmesinden çok metnin ihtiyacına göre kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/gunumuzun-anlaticilari-turhan-yildirim-ile-konustuk-k4960.html

Bu haber toplam 283 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim