• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Hakkı Öcal: İran’ı bu kadar saldırgan yapan nedir?

Hakkı Öcal: İran’ı bu kadar saldırgan yapan nedir?
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), merkezi Erbil’de bulunan, Türkiye ve İran sınırı boyunca uzanan, Konya genişliğinde dağlık bir arazide yer alır.

 IKBY, 1915-19 arasında ABD başkanı Woodrow Wilson’ın Osmanlı Devleti’nin yerini almasını önerdiği üç ülkeden birinin ilk adımı olarak, ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra 2005’te yapılan yeni anayasayla kuruldu. Irak Kürtlerinin bağımsızlık mücadelesinin tarihi Wilson’ın projesinden çok eskilere, yüzyıl öncesine dayanır. Ancak, Kürtlerin yaşadığı diğer ülkeler Türkiye, İran ve Suriye’den çok daha yoğun isyanlara ve Araplarla savaşlara sahne olan Irak, bu tarihten sonra bölünmenin eşiğine geldi. ABD ve İsrail’in teşvik ve tahrikleri, özellikle yeni anayasadan memnun olmayan Arap çoğunluğun baskıları ve çıkarttıkları ekonomik engellerden bıkan IKBY lideri Mesud Barzani, bağımsızlık ilanı için 2017’de referanduma gitti. Ancak Barzani, ekonomik güçlükleri aşması için Türkiye’nin yardım önerisi ve telkinleri sonunda, bağımsızlık fikrini rafa kaldırdı.

Şu anda Türkiye, IKBY’nin bir numaralı ticaret ortağıdır; Türkiye ile arasında giderek artan bir sosyal ve kültürel iş birliği vardır. Ayrıca, IKBY, Irak’ta İran sınırında yuvalanan PKK teröristlerine karşı sürdürülen mücadeleye imkân ve aktif destek sağlıyor.

Şimdi, böyle olumlu ilişkiler sürerken, Türkiye’nin, isteyerek, bilerek IKBY’nin Zaho ilçesinde Bereket bölgesinde, giderek tanınan ve yerli turistleri çekmeye başlayan Perek köyünü bombaladığı, 8 kişinin ölümüne, 30’a yakın kişinin de yaralanmasına sebep olduğu açıklanıyor. Kim açıklıyor? Irak hükumeti değil; IKBY yönetimi değil, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü! İran’ın resmi haber ajansına göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yazılı bir açıklamayla Zaho’daki saldırıyı Türkiye’nin sınır ötesi topçu ateşiyle yaptığını bildiriyor.

Devamı: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakki-ocal/irani-bu-kadar-saldirgan-yapan-nedir-6796421?sessionid=2

 

Bu haber toplam 323 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim