• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Halit Yıldırım: ​Ahmet Sezgin'in "Ayağa Kalk Sakarya"sı üzerine

Halit Yıldırım: ​Ahmet Sezgin'in "Ayağa Kalk Sakarya"sı üzerine
Tanzimat’tan beri beklenen ama bir türlü beceremediğimiz bir duadır uyanmak, silkinmek ve ayağa kalkmak…

Üstad Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü şiirinde sloganlaştırdığı ve Sakarya Nehri özelinde tüm Anadolu’ya ve hatta İslam âlemine haykırdığı “Yüzüstü çok süründün AYAĞA KALK SAKARYA” mısraları beynimize, ruhumuza o kadar kazındı ama gereğini bir türlü yapamadık.

Eğitimci Ahmet Sezgin hocamız da bu sözleri son kitabına isim olarak koymuş. Etüt Yayınları’ndan çıkan bu 144 sayfalık eserdeki 15 farklı yazıda neden yüzüstü yattığımızdan tutun da neden ayağa kalkacağız, nasıl ayağa kalkacağız sorularının cevabı ile ayağa kalkmanın pratiği ve reçetesi tek tek izah edilmiş.

Ahmet Sezgin Hoca, yaklaşık dört asırdır yüz üstü yere kapaklanmış Anadolu ruhunun serencamı da ipuçlarıyla gergef gergef işlenmiş. Hastalık tam teşhis edilmeden tedavi imkansızdır. Ahmet Sezgin Hoca bir mütehassıs edasıyla ruhumuzun MR’ını çekmiş. Hoca’nın şu tespitleri ne kadar da haklı değil mi?

“Yalan konuşup insanları aldatan, sözünde durmayıp emanete ihanet eden, hak ve hakikatin yanında olmayan, zengin olup fakirleri ve yetimleri gözetmeyen, paylaşmayan, empati yapamayan, kendini ve hakikati bilmeyen, milletin ve insanlığın dertlerine duyarsız kalan, canlılara merhamet etmeyen insancıklar; en görkemli üniversiteleri bitirip en popüler mesleklere sahip olsalar, en büyük dünyevi makamları elde etseler neye yarar?” (sh.11)

“McDonald’s’ta yemek yiyip ‘Coca Cola’ ve ‘Neskafe’ eşliğinde ‘Malbora’ içerken, ‘Mercedes’ ile gittiğimiz 7 yıldızlı otellerde ‘iftar’ ziyafetleri verirken, dolar ve borsayla birlikte ‘zikir’ yaparken; mazlumlar da zulüm, kan ve gözyaşı içindeyken Cennet hayali mi kuruyoruz sahi?” (s.78)

Evet, bu tespitler noktasına, virgülüne kadar doğrudur. İnsanımız maalesef yanlış mecralara savrulmakta ve dünyeviliği uhreviliğe tercih etmekte… Okuldaki çocuğun kulağına “adam olmak” yerine en çok para kazandıracak meslekleri fısıldıyor, onun zihnini bu şekilde kodluyoruz.

Sezgin Hoca tespitlerine çözüm yolları göstererek sadece eleştiren değil düşünüp çare arayan bir kişi olduğunu bizlere gösteriyor.

“Bu ülke ve milletin istiklâl ve istikbalini kurtaracak çözüm de; ‘yarınki Türkiye’yi, ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek en büyük meselesi de millî eğitim, kültür ve sanat davasının bütün eğitim ve kültür kurumlarına, sivil toplum örgütlerine, medya ve sanat dünyasıyla devlete hâkim kılınmasıdır. Başta devlet aklı olmak üzere aydınların, düşünürlerin, yazarların, sanatçıların, eğitimcilerin, bütün milletin hayata bakışında, özellikle de eğitim ve kültür anlayışıyla medya sisteminde çok köklü bir millî ve manevî zihin inkılâbını gerçekleştirmeleri gerekir.” (s. 84)

Halimizi düzeltmek ve ayağa kalkmak için okumak, düşünmek ve inandığımız gibi yaşamamız gerektiğini belirten Hoca’nın okumakla ilgili olarak yaptığı şu uyarı da gerçekten çok önemli.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/ahmet-sezginin-ayaga-kalk-sakaryasi-uzerine-4876/

Bu haber toplam 375 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim