• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

“Halk Oyunlarının Anlatımı Üzerine” Kitabı Çıktı

“Halk Oyunlarının Anlatımı Üzerine” Kitabı Çıktı
Yazar, şair, halk kültürü araştırmacısı Ahmet Şenol ve   Karabük Üniversitesi Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim üyesi, Dr. İsa Doğan’ın birlikte hazırladıkları “Halk Oyunlarının Anlatımı Üzerine" adını verdikleri kitap Berikan Yayınlarından çıktı.
Geçmişten süzülerek gelmiş olan Anadolu halk kültürünün, halk oyunlarının, giysilerinin, müziklerinin, ve geleneksel kültür değerlerinin kapsamlı olarak yer aldığı eserin sunuş yazısını Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan yazmış.
Doğan, Halk oyunlarının ait olduğu toplumun kültür değerlerini yansıttığını ve oldukça eskilere dayanan kültürel bir geçmişinin olduğunu belirttiği yazısında şu ifadelere yer veriyor:
“Her toplumun konuşma ve yazma dili varsa, müzik dili ve oyun dili de vardır. Söz, ses ve hareket...
Türkiye’de halkın güçlü, zengin ve göz alıcı bir oyun dili vardır. Doğudan batıya, güneyden kuzeye bu oyun dilinin güzel örnekleri ile karşılaşılır. Hayatın bir parçası olan halk oyunları, sevinç günlerinde bilhassa hatırlanır ve icra edilir.  Bayramlar, düğünler onlarsız geçmez. Müzik ve milli kıyafetler  bu oyunların tesirini adete içimize işletir.” 
“Ahmet Şenol gençlik yıllarından beri folklara, bilhassa halk rakslarına ilgi duymuş, bu alanda hem bilgilenmeye hem de uygulayıcı olarak işin içinde bulunmuştur. Onun halk dansları icrası ve yöneticisi olarak geçen yılları, aynı zamanda geniş derleme faaliyetleri için fırsat oluşturmuştur.”
“Bir uygulayıcı ve araştırmacının topladığı malzemeyi elden geçirerek herkesin istifadesine sunması alkışlanacak bir çabadır.”
 Halk oyunlarının doğuşu, sınıflandırılması ve tasnifi, halk oyunları ve teknoloji, çocuk oyunları, halk oyunlarında kıyafetler, müzik ve sahne uygulamalarına kadar zengin bir içeriğe sahip olan eser,  uzun yıllar titiz ve dikkatli yapılan araştırmaların sonucu olarak hazırlanmış.
Millî kültüre büyük katkılar katkı sağlayacak, halk kültüründe oyun, giysi, müzik, kültler ve ayinler konusunda araştırma yapacaklar için de baş ucu kitabı olma niteliği taşıyan eser kitapçı raflarında yerini aldı.
Halk Oyunlarının Anlatımı Üzerine / İsa Doğan-Ahmet Şenol / Berikan Yayınevi / 301 sayfa / Ankara 2020  / ISBN: 978-625-7049-55-9
                                                                                                                     Mahmut Erdemir
 
Bu haber toplam 804 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim