• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Hasan Âli Yücel ile Necip Fazıl İlişkisi -Iı-

Hasan Âli Yücel ile Necip Fazıl İlişkisi -Iı-
Bir önceki yazımızda konuyla ilgili olarak Hasan Âli Yücel ve Necip Fazıl arasındaki ilişki ve diyaloga değinmiş ve devamını bu yazıya bırakmıştık.

Okuyucunun bir kısmı-yaşları gereği- belki de Hasan Âli Yücel’in kim olduğu hususunda bilgi sahibi olmayabilirler. Bu nedenle Hasan Âli Yücel ile ilgili bilgi vererek yazımızı sürdürmek istiyoruz.

Hasan Âli, 26.09.1938 yılında yazdığı “Dönen Ses” isimli şiir kitabını, “hakkında her vasfın aciz kaldığı Necip Fazıl’a” şeklinde ithaf eder. Cumhuriyet döneminin en güzel gözlü bakanı Hasan Âli Yücel’in hoşa gidebilecek tatlı bir sesi vardır. Müzik bilgisi mükemmeldir. İsmet İnönü’nün annesi, bu sese hayrandır. Ona mevlit okutur. İnönü’nün onu vekil yapmasında, annesine okunan bu mevlitlerin önemli bir yeri vardır, diye düşünenler vardır.

Genç eşi, ilk doğumunu yapacaktır. Ebe hanım kapıda belirir, müjdeyi verir: “Hem kız, hem erkek!” Sekiz yıl sonra Yücel soyadını alacak olan Hasan Âli Bey, yıllar önce yazdığı bir şiirindeki dizeden ilhamla, ikiz çocuklarına Can ve Canan adlarını uygun görür.

1953’te tek kitaplı bir şair olarak askere gider. Hem de Kore’ye, Türkiye’nin Batı Bloku’na yakınlaşma çabasında girdiği savaşa. Askerliğini, Kore Savaşı’na katılan Türk tugayında çevirmen olarak tamamlar. Komutanı ise Kore Savaşı’ndan sonra 27 Mayıs’ta Türkiye’nin ilk askeri darbesinin mimarlarından olacak Cemal Madanoğlu’dur.

Necip Fazıl, Edebiyat Fakültesinde birçok kişiyi tanımaktadır. Bunlar içinde Hasan Âli Yücel de vardır. Dikkat çeken ilginç nokta, kütüphane memuru olan ve sonraki yıllarda CHP hükümetinin Maarif Bakanlığı (Milli Eğitim Bakanlığı) yapacak olan Hasan Ali Yücel’dir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/hasan-ali-yucel-ile-necip-fazil-iliskisi-ii/

 
Bu haber toplam 266 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim