• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Hasan Boynukara: İstanbul’un Fethinin Bilinmeyenleri

Hasan Boynukara: İstanbul’un Fethinin Bilinmeyenleri

Yakın zamanlarda Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın Fetih ve Medeniyet adlı makalesini okuyunca, kitaba herkesin ulaşamayabileceğini, ulaşsa da yazıla çizile pörsümüş bir konunun ilgi çekmeyebileceğini hesaba katarak, konuyu ayrıntılarıyla bildiğini düşünen birçoğumuz için farklı bir bakış açısının olası yanlış kanaatlerimizi tashihe yardımcı olacağını varsayarak biz özet sunmaya çalışacağız. Alıntıların dipnotları için kitabın künyesini sunacağım. Kaynak teyidi için kitaba başvurulabilir;  Hikmet Kıvılcımlı, “Fetih ve Medeniyet” Derleniş Yayınları, 1980. Tarihsel Maddecilik Portalı tarafından e-kitap haline getirilmiştir (2015).

Yeni Bir Medeniyet

Kıvılcımla, makalesine “İstanbul’un Fethini sırf bir Müslümanlık ve Hıristiyanlık savaşına bağlamak, en az beş yüz yıl evvelki kafa ile düşünmek olur” diye başlar.  İstanbul’un Fethi “bir dinin öteki dine karşı zaferi değil, ilerlemenin gerilemeye karşı zaferidir” der.  Medeniyet tarihinin bütünlüğünü kavramayanlar, İstanbul’un Fethini bir Müslümanlık ve Hıristiyanlık çarpışması derecesinde küçültebilirler. İstanbul’un Fethi de o zamanki insanlığı bir çıkmazdan kurtarmış, medeniyete yeni ufuklar açmıştır. İstanbul’un Fethi, tarih yolu üstüne kâbus gibi çökmüş bir cesedin (Bizans’ın) kaldırılması, Bizans çöküntüleriyle tıkanmış medeniyet yollarının Tüm İnsanlığa yeniden açılmasıdır.

Devamı: https://www.fikircografyasi.com/makale/istanbulun-fethinin-bilinmeyenleri

Bu haber toplam 215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim