Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), dünyanın ilk kurulan istihbarat kuruluşlarından biridir. Sultan Abdülhamid Han, Enver Paşa ve Mareşal Fevzi Çakmak Paşa, istihbarat teşkilâtımızın kurulmasında emeği geçmiş tarihî şahsiyetlerimizdir. Daha sonra MİT'in ikinci kurucusu Fuat Doğu Paşa olmuştur. Fuat Paşa, hâlen vazifelerini bîhakkın ifa eden çok sayıda başarılı istihbarat elemanı yetiştirmişti.
Bugün MİT, Başbakan Erdoğan'ın ve devletin üzerine titrediği fevkalâde hayatî önemi haiz bir millî müessesemizdir. Dünya politikasında iddiası olan büyük bir devletin istihbarat örgütü, millî varlığı ve güvenliği için zorunludur. İstihbarat teşkilâtlarının verdiği hizmetler 'gizli'dir. Devlet nizamını ve millî güvenliği korumak için istihbarat hizmetlerinin gizliliğine azamî derecede riayet edilir.
Şu hususu da altını çizerek belirtelim ki, MİT aslâ 'derin devlet' değildir. Tamamen meşrû ve hukuka uygun bir teşkilâttır. Ancak, faaliyet sahası ve istihbaratın gizliliği esası, teşkilâtın çalışmalarında özel bir hukukun uygulanmasını gerektirir. İstihbarat örgütlerinin başkanları ve mensupları da popüler ve ön planda görülen kişiler değildir. Ülkenin gizil kahramanları olarak geri planda kalırlar. Hiçbir ülkede sıradan vatandaşlar onları tanımazlar.
Yazının devamı için: http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/guzel/2014/02/24/mit-kanunu-ve-gercekler































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.