• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Hayat Der Gülümserim

Hayat Der Gülümserim
Geçmişle geleceğin, gerçekle kurgunun iç içe olduğu tiyatro, aktardığı her öyküyle hayatın kendisidir. İzleyene olayları ve insanları daha iyi anlama ve değerlendirme fırsatı sunar.

Kadife perdenin arkasındaki heyecan, seyirci koltuklarından yükselen alkış coşkusu, dekorundan ışığı, kostümü, müziği, sahne önü ve arkasının görevlilerinin çalışmaları bir anlamda sosyal hayata hizmet eder. Sevgi, hoşgörü ve dayanışma gibi insani değerlerin güçlenmesine destek olur. Kültürel gelişmeyi sağlayan gizil güçlerden biri olan tiyatroların en büyük sıkıntılarından biri oyunların sergileneceği salon sayısının azlığıdır. İzleyicilerle buluşmak için salon bulmakta güçlük çeken tiyatrolar için "sahne" dedikleri lokasyonların kendilerinde bıraktıkları izler ve yaşattığı hatırlar önemli bir yere sahiptir. Tıpkı "Hayat Der Gülümserim" adlı oyunda yıkılarak yerine eğlence kompleksi yapılacak tiyatronun hissettirdiği duygu yoğunluğu gibi. Oyun, bu salonda çok defa sahne almış bir oyuncunun salonla vedalaşmasını konu almaktadır. Yıllarca farklı sınıflardan kadınların samimi ve çok tanıdık hayat hikâyelerine hayat veren oyuncunun gıcırdayan sahneyle vedalaşması izlenmektedir. Yıllarını tiyatroya vermiş kadın oyuncunun bir kanat çırpınma sesi duymasıyla başlar anlatı. Vedanın kanattığı yaranın sızısını o kanatlara anlatır oyuncu. Farklı üsluplarla sergilediği oyununda beş farklı kadın karakterle tanışır güvercin.

Hayat Der Gülümserim 'in yazarı ve yönetmeni Özen Yula, oyunu nasıl ele aldığını oyunun broşüründe şöyle anlatmaktadır: "Her bir karakteri cümle cümle işleyip dönüştürdük. Cümleler kimi zaman evrensel ve yöresel dans adımlarıyla kodlandı. Vals de var bu yolculukta, oryantal de, Latin dansı adımları da, Karadeniz yöresi folklor adımları da. Oyunculuğu bu adımlarla ve karakter dönüşümleriyle işlerken, rejiyi de dekorundan ışık ve müzik kullanımına dek "büyülü gerçekçilik" diyebileceğimiz bir yapı üzerine inşa etmeye karar verdim. Bütün bu farklı tarzlar ve yönelimler bütünsel bir üslupla bir araya getirildi. Bu çok zor yolculukta iki iyi oyuncuyla ve deneyimli, yetenekli bir yaratıcı ekiple çalışmanın konforu da benim kazancım oldu. Benim sözüm şimdi o ekibin de, hepinizin de sözüne dönüştü. Bu büyüleyici serüvene hoş geldiniz." Çeşitli Avrupalı yazarlarla ortak projelerde görev alan, eserleri birçok dile çevrilen, edebiyat ve tiyatro alanında olduğu kadar dizi sektörüne de emek vermiş olan Özen Yula oyunda; "sağ kalıp-kalmama, ayakta durma-yıkılma, varoluş-yok oluş ikilemleri üzerine bir dizi farklı karakterin yorumlanma sürecine tanık olunacağını" söylemektedir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/hayat-der-gulumserim-k5351.html

Bu haber toplam 444 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim