• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Hayatın lezzetleri mekteple başlar…

Hayatın lezzetleri mekteple başlar…

”Mektep olmasa idi tarih-i beşere zinet veren ve bugün isimleri her müstaid(kabiliyetli) mekteplinin hafızasında yer tutan büyük ademler nasıl yetişir idi? Fahruddin Razi bir mekteb-i edebin mahsuli marifet değil midir? İmam Gazali bir muallim-i kâmilin şakirdi olmadı mı? Frenk tarihlerine bakalım. Franklin kimdir? Kristof Kolomb’un cihan içinde cihankeş etmesi nasıl oldu? Mektep ilim olmasa idi bu ademleri namını nasıl işitirdik? Hatta tarih nasıl yazılırdı?”

“Mektep bir cihan-ı edeptir. Çocuk ilk terbiyeyi anasının kucağında alır, mektepte ikmal eder. Mektep olmasa idi ilim olamaz idi, mektepsiz hiçbir şey olamaz. Hayatın lezzetleri mektepte başlar. Gözlerimizi açtığımız vakit fevkimizi tenvir eden bu mai semanın, bize rengarenk çiçekler arz eden bu ihtiyar arzın, satıhları köpükler içinde bırakan bu derya-yı laciverdinin hasılı kudretullaha birer aşikarı burhan menazır-ı tabiiyenin mahiyetini bize mektep bildirir. Mektep olmasa idi tarih-i beşere zinet veren ve bugün isimleri her müstaid mekteplinin hafızasında yer tutan büyük ademler nasıl yetişir idi? Fahruddin Razi bir mekteb-i edebin mahsuli marifet değil midir? İmam Gazali bir muallim-i kâmilin şakirdi olmadı mı? Frenk tarihlerine bakalım. Franklin kimdir? Kristof Kolomb’un cihan içinde cihankeş etmesi nasıl oldu? Mektep ilim olmasa idi bu ademleri namını nasıl işitirdik? Hatta tarih nasıl yazılırdı?

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/06/14/hayatin-lezzetleri-mekteple-baslar/

Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim