• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Hayrı İzhar, Şerri İhfa

Hayrı İzhar, Şerri İhfa
Kur’an-ı Kerim ayetleri belirli kurallara göre okunur. Tecvid ismiyle isimlendirilen bu kurallar bizlere sadece tertil üzere okumayı öğretmez aynı zamanda mesaj verir.

Kur’an mesajının bu güç ve derinliğine iki tecvid kuralı ile dikkat çekebiliriz.

Mushaf’ta zıtlar birlikte ele alınır. İman-Küfür, Tevhid-Şirk, Takva-Fücur, Hak-Batıl, Habil-Kabil, İbrahim-Nemrut. “Eşya zıddıyla bilinir” kaidesince iman edenlerin tercih etmesi gereken yön ortaya konulur.

Hayrın ve şerrin en güzel ele alındığı iki ayetle konumuzu izah edebiliriz.

“Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse, onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse, onun cezasını görecektir.” Zilzal, 99/7-8.

Zilzal suresi yedinci ayeti “zerre miskal hayır” dan bahseder ve Arapça metinde zerre ile hayır arasında tecvid kuralı olarak “izhar” vardır.

Zilzal suresi sekizinci ayet “zerre miskal şer” den bahseder ve Arapça metinde zerre ile şer arasında tecvid kuralı olarak “ihfa” vardır.

Bu kurallar önemli mesajları ihtiva ediyor ve diyor ki:

Hayrı zerre miskal de olsa izhar edin, açığa çıkarabildiğiniz kadar çıkarın, yayabildiğiniz kadar yayın, duyurabildiğiniz kadar duyurun, ulaştırabildiğiniz kadar insana ulaştırın; tâ ki Muzhir ismi sizde tecelli etsin diyor.

Şerri ise; zerre miskal de olsa ihfa edin, gizleyebildiğiniz kadar gizleyin, örtebildiğiniz kadar örtün, setredebildiğiniz kadar setredin; tâ ki Settar ismi sizde tecelli etsin.

Devamı: https://www.insaniyet.net/hayri-izhar-serri-ihfa/

Bu haber toplam 232 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim