• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Hukuk Eğitimine Dair

Hukuk Eğitimine Dair
Prof. Dr. İsmail Aydoğan

Adalet, bir toplumun mihenk taşıdır. Hukuk, devletin bir yansıması veya gölgesi olduğundan devlet ile tam bağlantılıdır. Bu gölge, sahih bir temel eğitim ile şekillenmediği vakit, doğacak güneşleri de bertaraf eder ve gölge serinliği, yerini zifiri bir karanlığa bırakır. Karanlığa alışmış bir geleceği ise aydınlatmak pek zordur. Halife bakisi olan adalet, pek mühim olmalı ki halifeyi dahi şereflendirmeli; o kadar kuvvetli olmalı ki halifeyi dahi yargılamalı. İşte bu önem kavrandığı vakit, doğru eğitim olmadığı an hukukun bir anlam ifade etmeyeceği gün yüzüne çıkar. Günümüz hukukunun en temel problemi de budur; halı altına süpürülen, çarpık, kavranamayan sorunlar, izahattan pek uzak anlatımlar, eleyicilikten uzak sınavlar, hak ve hukuk nasibinden uzak öğrenciler…

Dört senelik hukuk eğitiminin birçok üniversitede mahkeme atmosferinden uzak “laboratuvarlarda” yapılışı, eğitimimizdeki mekânın öneminin unutulduğunun apaçık göstergesidir. Giyim kuşamın dahi bu fakültelerde öğrenim görenler için pek mühim olduğunu, artık sıradanlaştırılmış bir yavanlık içerisinde can çekişen mahallerde dile getirmek oldukça kekremsi kaçıyor ne yazık ki. Sosyal medya müdavimleri baskısıyla değiştirilen kararlar büyük bir sosyal hezimeti gözler önüne seriyor. Oluşturulan algılardan bi’haber öğrenci kitlesi önüne sunulan çerez politikası niteliğindeki propagandaları dahi sorgulamıyor. Bu sorgulamanın aşılanması sıradan bir ders kadar anlam ifade etmiyor olmalı ki müfredatta yer bulmak bir yana sanırım gelecek müfredat planlamalarında da yer almayacak.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/08/25/hukuk-egitimine-dair/

Bu haber toplam 324 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim