• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Hüseyin Akın: Şiir kapitalizme kafa tutar

Hüseyin Akın: Şiir kapitalizme kafa tutar
Şiir yazmak insanı kapitalizmden korur. Çünkü kapitalizm de kendisini şiirden korur. Şairi hükümsüz kılar.

Üretime ve tüketime yönelik kendi kutsallarını egemen kılmak için kutsalla direkt ya da dolaylı anlamda ilişkili ne varsa hepsine karşı savaş açıp tavır geliştirir. Adına dünya dediğimiz pazarda insanın elini kuvvetlendirmeyen her şey gibi şiir de değersiz ve itibarsızdır. Octavia Paz’ın diliyle söyleyecek olursak, “Şiir kentsoyluyu ne aydınlatır ne de eğlendirir. Bu nedenle sürgüne gönderir şairi. Onu asalak ve aylak kılar. Şairlerin tarih boyunca ilk kez çalışmalarının meyvesiyle yaşamamaları buradan ileri gelir. Şair hiçbir işe yaramaz. Öyleyse hiçbir şey getiremez. Şair başka bir uğraş edinmeli, diplomat ya da üçkâğıtçı olmalı ya da açlıktan ölmelidir”.

Aslında bu durum dünyanın realitelerine rağmen şiir yazan şaire bir tür had bildirme biçimidir. Zavallı şairin pazara sürecek bir mahsulü yoktur ki satsın. Kapitalizm bütün uğraşları işe, bütün ödülleri paraya indirgeyen sistemin adıdır. Şairin emeği ve de mahsulü ne pazara sunulabilir ne de beğeniye ve pahaya odaklanmış nazara. Varsıl bir şairin uzaktan nasıl göründüğünü, yaklaştıkça nasıl da görünmez olduğunu bir düşünün.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/6527730/huseyin-akin/siir-kapitalizme-kafa-tutar

Bu haber toplam 211 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim