• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Hüseyin Öztürk: Balkan Harbinde Muhacir Olmak

Hüseyin Öztürk: Balkan Harbinde Muhacir Olmak
Bu haftaki eserin adı, “Balkan Harbinde Muhacir Olmak”. Yazarı, Balkan Harbi ve göçler üzerine araştırma ve inceleme yapan Doç. Dr. Mustafa Hatipler.

1071 yılından bu tarafa vatan edindiğimiz coğrafyamız; muhacir, mübadil, aşiret ve çeşitli sebeplerle göç edilen topraklar olmuştur.

Göç edilme sebeplerinin başında elbet vatanımızın ve milletimizin “inanılır ve güvenilir” olması gelmektedir.

İnsan sığınacağı yere göçer, güvendiği insanlara sığınır. İster Müslüman ister başka inançlara mensup olsun, bugün de bu gerçek değişmemiştir.

Sebebi bellidir. Öncelikli neden; “topraklarımızın kelime-i tevhid toprağı, halkımızın Müslüman” olmasıdır.

Günümüzde bu hakikat inkâr edilmek istense de göçleri inceleyen aklıselim sahibi vicdanlı ve merhametli her insan böyle olduğunu bilir.

Mustafa Hatipler, Balkan Harbini göç üzerinden incelemiş fakat esasında savaşın görünmeyen yüzlerini aydınlatmış. Balkan tarihinin görülmeyenleri edebi şekilde anlatılmış.

Edirne ve Trakya bölgesinin halen gönüllü tarihçisi olan Hatipler’in kitabına takriz ve takdim yazan Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, eseri şu ifadeyle özetlemiş.

“Balkan harbinin gözden kaçan ve insanlarımızın duygusal hayatında büyük yaralar açmış olan muhacirlik olgusunun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, ‘Tarih Bilimi’ açısından oldukça önemlidir”.

Kitaba bir başka takriz ve takdim yazan Doç. Dr. Muhammed Enes Kala ise şunları kaydetmiş:

“Savaşlarda sadece olguya hâkim olmak yetmez, algıya da hâkim olmak çok önemli görülür. Öyle zamanlar gelir ki kurgulanmış algı, kurulu olguyu şekillendirir ve dönüştürür.

Balkan harbinde de biraz bu durum tecelli etmiştir. Savaşa hazır olmayan devletin kendisini okuyup anlamakta zorlanması, diplomasi yoluna hiç tevessül edilmemesi ve algıları yönetebilmekteki başarısızlık, hezimeti hazırlayan sebepler olarak kabul edilir.

Yaşanan hezimet ise insanların üzerine adeta bir karabasan gibi çökmüş ve tarifsiz acıların yaşanmasına neden olmuştur”.

M. Enes Kala’nın yerindeki bu ifadelerinden sonra II. Abdülhamid Han’ın tahttan indirilişine, hükmü kimlerin tebliğ ettiğine ve hemen ardından Balkanlar’da II. Abdülhamid’in diplomasisini yıkanların kimler olduğuna bakıldığında, ülkeye ve millete kimlerin ihanet ettiği net anlaşılmaktadır.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/balkan-harbinde-muhacir-olmak-40721.html

Bu haber toplam 137 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim