• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Hüseyin Yağmur: Postmodern Bir Biat Cemaati Olarak Kemalizm

Hüseyin Yağmur: Postmodern Bir Biat Cemaati Olarak Kemalizm
Batıda Tarih Felsefesinin kurucusu sayılan İbn-i Haldun (1332-1406) “Aradan bin yıl geçse bile sosyal olaylar iki su damlasının birbirine benzemesi gibi benzeşir” tespitinde bulunur.

Cemaat yapılanmaları ve sosyal olaylar, toplumlarınn  sosyolojik  değişim ve dönüşümünün benzeşen  paradigmalarıdır. Gerek kendi ülkemizde ve gerekse başka ülkelerde ortaya çıkan cemaat yapılanmaları o toplumun sosyolojik birer yansımasıdır.

Bu anlamda analiz edildiğinde ülkemizde de son 150 yıl boyunca yeni bir sosyolojik cemaat yapısının ortaya çıktığı bir vakıadır. Toplumsal  gelişmeler ve dinamik, ruhani olanı reddeden, Pozitivizme inanan yeni  bir  cemaatin doğumuna şahitlik etmiştir.

Dönemin Sadrazamı Mustafa Reşit Paşaya bir mektup yazarak “Kuran'ı bırakın. Onun yerine insanın aklını ve doğrularını koyun!” diyen Ogüst Kont'un bu arzusu bu topraklardaki sahiplerini bulmuştur.

Nihayetinde ülkemizde; itikaden; seküler laik hayat tarzına iman eden, ameli olarak; namaz oruç gibi dini reflekslerden uzak kalan, içki tüketmeyi hayat tarzı edinmiş, kadın-erkek konusundaki mahremiyet konusundan hoşlanmayan, aksine her mekan ve ortamda kadın erkek birlikteliğini bir yaşam biçimi haline getirmiş, kendi dünyevi kutsalından başka hiçbir kutsala değer vermeyen epistemik bir cemaat oluştu.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/postmodern-bir-biat-cemaati-olarak-kemalizm-makale-50754

Bu haber toplam 260 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim