• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

İbrahim Demirci: "Bin yıldır kullanılan yazının değiştirilip, o günün, öğretmenlere armağan edilmesi, hastalıklı bir durum"

İbrahim Demirci: "Bin yıldır kullanılan yazının değiştirilip, o günün, öğretmenlere armağan edilmesi, hastalıklı bir durum"
19. Dönem Yazar Okulu Yönlendirme derslerinin ilk hocası Dr. İbrahim Demirci’ydi. 24 Kasım Cumartesi günü TYB Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen yönlendirme dersinin başlığı “dil dikkati, dikkat dili”ydi.

Şairlerin birtakım tasarrufları olduğuna değinen Demirci, onların dilin kurallarını zorlayabildiğine, kalıpların dışına çıkabildiğine işaret ederek, “onlara belirli bir özgürlük alanı, haşarılık fırsatı tanımakta beis görmeyebiliriz.” dedi ve şairlerin bazılarınca o zamanda yapılan şeyin, sonradan hoş görülebilir hale geldiğini vurguladı. 

Dr. İbrahim Demirci, “keşke olabildiğince yalın bir dil kullansak. Türkçesi varken neden Arapçasını kullanalım, kaygısı ile yazdığım oldu. Mezarlık yerine gömütlük dediğim oldu. Bu iyi mi, kötü mü bundan emin değilim.” dedi.

Sözlükler içinde mükemmel diyebileceği bir sözlüğün bulunmadığını kaydeden Demirci, etimolojiye yer vermesi bakımından İlhan Ayverdi’nin Misalli Büyük Türkçe Sözlüğü’nün ve D. Mehmet Doğan’ın Büyük Türkçe Sözlüğü’nün dikkat çekici olduğunu söyledi. 

yazarokulu

Bu haber toplam 2440 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim