• İstanbul 14 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 15 °C
  • Konya 9 °C
  • Sakarya 14 °C
  • Şanlıurfa 15 °C
  • Trabzon 16 °C
  • Gaziantep 11 °C
  • Bolu 11 °C
  • Bursa 11 °C

Yazar Okulu’nda yeni dönem 18 Kasım’da başlıyor

Yazar Okulu’nda yeni dönem 18 Kasım’da başlıyor
Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2000 yılından beri düzenlediği Yazar Okulu "Yazarlığa Hazırlama Seminerleri" 18 Kasım 2023 Cumartesi günü saat 11.00'de açılış programı ile başlıyor.

Yazar Okulu: 1991’den beri…

“Yazar Okulu” bir Türkiye Yazarlar Birliği Klasiği…

TYB ilk 1991 yılında seminer şeklinde Yazar Okulu uygulamasını başlattı. İlk seminerler hikâye ve senaryo alanlarında idi. 

Hikâye seminerinin yürütücüsü Necip Tosun’du.

Senaryo seminerinde Muhsin Mete “sinema nedir, senaryo film ilişkileri”, Rasim Özdenören “sinema edebiyat ilişkileri”, Ragıp Karcı “kamera, ışık, ses”, Süleyman Baydili “görüntülü anlatım”, D. Mehmet Doğan “Senaryoda temel kavramlar” başlıkları altında faaliyete katkıda bulundular. 1992 Ekiminde “Yazar Okulu” adlandırması da kullanılarak uygulama genişletildi.

Yazar Okulu’nda hamle yılı: 2000

Yazar Okulu uygulaması için 2000 yılı başında yeni ve sistemli bir başlangıç yapıldı. Alt başlığı “yazarlığa hazırlama seminerleri” olan yeni dönemde hafta arası dört akşam ikişer saat ve hafta sonu öğleden sonra dört saatlik bir program uygulanmaya başlandı. Temel yazarlık dersler yanında felsefe ile düşünmekdin ve düşüncesiyaset teorileri ve felsefesiedebiyat ve iletişimhukuk ve toplumsanat ve tenkit gibi günümüz yazarının düşünce arkaplanı ile ilgili konulara yer veriliyordu. Hafta sonunda iki saat yönlendirme dersine ayrılmıştı. Bu derse ülkemizin tanınmış yazarları, ilim ve fikir adamları, yöneticileri, siyasetçileri davet ediliyordu.

Dersler sahasında ünlü yazarlar ve ehil üniversite hocaları tarafından veriliyordu. 2000’de başlatılan Yazar Okulu bir nevi “Serbest üniversite” uygulaması idi. “TYB’nin Yazar Okulu ülkemizin seçkin yazar, fikir ve bilim adamlarının serbest kürsüsü” cümlesi şiarımızdı.

Üniversite 28 Şubatçılar tarafından ideolojik bir cihaz haline getirilmiş, örtülü kız öğrencilerin devamı imkânsızlaştırılmıştı. TYB’nin Yazar Okulu gerçek yüksek tahsil zeminine sahip bir uygulama olduğu için büyük rağbet görüyordu. Yazar Okulu’nun açılışı ve kapanışında yapılan belge dağıtım törenleri büyük salonları dolduracak kalabalıkla icra ediliyordu.

Yazar Okulu’nun türünün seçkin bir örneği olan afişi bütün dikkatleri üzerinde topluyordu. “Türkiye’yi ve dünyayı doğru okuyup yazmak için Yazar Okulu”.

yazar-okulu-tarihli-afis.jpg

İki binli yıllarda her yıl iki dönem ve onar haftalık uygulamalar Yazar Okulu’nu yazarlığa hevesli gençler gözünde ilgi odağı haline getirdi. Hocalarımız istekli öğrencilerle birlikte olmaktan heyecan duydular. Yüzlerce genç Yazar Okulu’nun güzel ortamında bulunmak, ufuk açıcı dersleri dinlemekten mutlu oldular. Geleceğin yazarları günümüzün ünlü yazarlarıyla tanıştılar.

Bu ilgi elbette bütün basın yayın ve yazarlık alanında dikkat çekti. Birileri “üç ayda garantili yazar yetiştirilir” cinsinden kurslar açmaya, bu yolla para kazanmaya yöneldiler. Yazarlık öğretimi kişisel gelişim programlarına dönüştürüldü. Halbuki TYB, Yazar Okulu’nun alt başlığını “Yazarlığa hazırlama seminerleri” olarak tesbit etmişti. Gençleri yazarlığa hazırlıyorduk, heyecan duyan, kabiliyeti olan ve emek sarf edenlerin yolu açıktı. Nitekim, Yazar Okulu’na devam eden nice kalem sahibi bugün edebiyat alanında kendini gösteriyor.

Yazar Okulu uygulamalarını son yıllarda haftada beş günlük dersin ağırlığı karşısında atölye şeklinde dönüştürüldü. D. Mehmet Doğan’ın on haftalık atölye uygulaması yazarlığa giriş mahiyetinde dersler yanında ünlü yazarların kendi alanları ile ilgili tecrübe paylaşımı şeklindeki konferanslarıyla çeşitlendiriliyor.

Yazar Okulu’nun 24. dönemi

24. dönem Yazar Okulu “D. Mehmet Doğan ile Yazı Atölyesi” 22.02.2020 tarihinde açılış dersi ile başladı. Fakat menhus kovid salgını yüzünden evlere kapanmak zorunda kalındığı için tamamlanamadı. Şimdi hem yeni bir dönem başlatılacak hem de yarım kalan 24 dönem tamamlanacak.

Yeni dönem 18 Kasım'da başlıyor

Yazar Okulu’nun yeni dönemi, 18 Kasım 2023 Cumartesi günü açılış dersi ile başlıyacak. Bu dönemde D. Mehmet Doğan Yazarlığa giriş-Yazı Atölyesi yanında Sanat ve Tenkit, Din ve Düşünce ve Siyaset Teorisi ve Felsefesi dersleri ile 3 güne yayılıyor.

Cumartesi günleri Yazarlığa giriş-Yazı Atölyesi (D. Mehmet Doğan), Sanat, Estetik ve Tenkit (Necmettin Evci), Din ve Düşünce (Prof. Dr. H. Yücel Başdemir) ve Siyaset Teorisi ve Felsefesi (Prof. Dr. Kudret Bülbül).

Yazar Okulu’nun bu dönemi Cemiyet/İlim-Kültür-Sanat Eğitim Merkezi ile müştereken yapılacak.

10 Hafta sürecek Yazar Okulu tamamlandığında katılanlara “katılım beratı” verilecek.

*

Ayrıntılı bilgi ve müracaat için:

Türkiye Yazarlar Birliği
Sümer 1. Cad. 11/5 Kızılay/Ankara
0312 232 05 71-72

Cemiyet/İlim-Kültür-Sanat Eğitim Merkezi

Hacı Bayram, Kutlu Sk. No:16/1, 06050 Altındağ/Ankara

 

6.-donem.jpg

6. Dönem Yazar Okulu

img_1626.jpg

23. Dönem Yazar Okulu

 

Türkiye Yazarlar Birliği Bülten arşivinden Yazar Okulu haberleri

tarama_20231109-(1).jpgtarama_20231109-(3).jpgtarama_20231109-(6).jpgtarama_20231109-(10).jpg

Bu haber toplam 1437 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim