• İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Konya 8 °C
  • Sakarya 14 °C
  • Şanlıurfa 16 °C
  • Trabzon 16 °C
  • Gaziantep 11 °C
  • Bolu 9 °C
  • Bursa 15 °C

İbrahim Tenekeci'den: Kelimelerin güzel dünyası

İbrahim Tenekeci'den: Kelimelerin güzel dünyası
'Yangınlık, ongunluktur' diye bir atalar sözü var. Samsun bölgesine ait. Biraz açarsak, 'sevgi insanı yüceltir' deniliyor. Ne kadar güzel. Çocukluğumda, Pırnalspor vardı, maçlarını seyretmeye giderdik. Pırnal, meşe çalısı demek.

ibrahimtenekeci'Yangınlık, ongunluktur' diye bir atalar sözü var. Samsun bölgesine ait. Biraz açarsak, 'sevgi insanı yüceltir' deniliyor. Ne kadar güzel.

Çocukluğumda, Pırnalspor vardı, maçlarını seyretmeye giderdik. Pırnal, meşe çalısı demek. Üstelik, İstanbul'un ortasında. Son şiirimde (Berhayat, İtibar, 29) bu kelimeyi kullandım. Pırnalın anlamını öğrenmek için arayan arayana. Oysa sözlüklerde mevcut.

Asıl ilgimi çeken ise ıssız ve uzak bir dağ 'yerinde' kullanılan dil. Köy, altı-yedi haneli. Rakım bin dört yüz küsur. Anayurdumuz, baba ocağımız. Bu yükseklik, Batı Karadeniz bölgesine göre, insanın yıl boyunca yaşayabileceği neredeyse son nokta. Ötesi yok gibi. Toprak verimsiz, havalar soğuk. Hayat, dört-beş aylığına var. Gerisi zorluk.

Yazının devamı için: http://yenisafak.com.tr/yazarlar/Ibrahim_Tenekeci/kelimelerin-guzel-dunyasi/50207

Bu haber toplam 562 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim