• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

İki karanın sultanı, iki denizin hakanı, Kayser-i Rum: Fatih Sultan Mehemmed Han

İki karanın sultanı, iki denizin hakanı, Kayser-i Rum: Fatih Sultan Mehemmed Han
İstanbul’un fethinden sonra kendisini “Sultânü'l-Berreyn” ve “Hâkânü-l Bahreyn” ünvanı ile anan Sultan Fatih, resmi yazışmalarda kendisini “Kayser-i Rum” olarak da tanıtmıştır. Muhammet Öztürk yazdı.

Fatih Sultan Mehemmed hakkında Halil İnalcık'ın yıllarını vermiş olduğu araştırmaların kitap hâline getirilmiş hâli olan; İki karanın sultanı, iki denizin hakanı, kayser-i Rum: Fatih Sultan Mehemmed Han, İş Bankası Kültür Yayınları’ndan okuyucuya ulaşmış önemli bir eserdir. Sultan Mehemmed’in hayatı ve onun saltanatı süresince geçen siyasi olayları devlet kurumlarında yapılan reformları, devletin sosyal ve ekonomik durumunu kapsamlı bir şekilde ele almıştır. Eser, Fatih devri ve Osmanlı Devleti’nin bir imparatorluğa dönüşümünü merak eden tarih okuyucuları ve o dönem hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen araştırmacılar için bir başucu kitabı niteliğindedir. İnalcık, yaptığı bu araştırmalara 1950’lerde başlamış ve ömrünün son demlerinde bu araştırmaları bir kitap hâline getirmek istemiştir. Kaynak eser niteliğindeki bu şaheserin ilk basımı 2019 tarihinde yapılmıştır.

Hoca, eseri iki bölüme ayırmış, bölümleri de kendi içlerinde tekrar alt bölümlere ayırmıştır. İlk bölümün birinci kısmında, Osmanlı ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun Osmanlı Beyliği’nden Fatih'e kadar olan ilişkilerini ele almıştır. Türk İslâm geleneğine göre kurulan Osmanlı Devleti’nin kurucu sultanlarından, gazi-devlet anlayışından, yapılan ilk fetihlerden, Timur ve Yıldırım Bayezid arasında geçen Ankara Savaşı’ndan ve bu savaşı izleyen süreçte gerçekleşen fetret devrinden bahsetmiştir. Devletin ikinci kurucusu niteliğindeki Çelebi Mehmet’ten de bahsederek Fatih öncesinin kısa bir siyasi tarihini yazmıştır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/iki-karanin-sultani-iki-denizin-hakani-kayser-i-rum-fatih-sultan-mehemmed-han-h41767.html

Bu haber toplam 7475 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim