• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

İngilizce meselesi

İngilizce meselesi
Sömürgeciler, Afrika’yı işgal etmeye başladığı yıllarda, o ülkenin dilini önce görmezden geldiler, ardından kendi dillerini zorunlu kıldılar.

Öyle zamanlar oldu ki, kendi dilini konuşan çocuklara, okulda cezalar bile verildi. Anadilini kullananlar, kullanmayan “ajan” arkadaşları tarafından sömürge okul yöneticilerine ihbar edildiler. Anadilini okulda oyun oynarken konuşan öğrencinin üstüne “ben eşeğim” gibi yazılar asarak, öylece gezdirerek, yaptırım uyguladılar.

1960 yıllarda, sömürgeciler ülkelerine gittiklerinde dillerini ve kültürlerini Afrika’da bıraktılar. Bugün 54 Afrika ülkesinin her biri, sömürgeci 9 ülkenin dillerinden biriyle resmi işlerini yapıyor, okullarında o ülkenin dilini kullanıyor. Mesela Mozambik’in resmi dili Portekizce, Çad, Kamerun, Madagaskar’ın dâhil olduğu 22 Afrika ülkesinin resmi dili Fransızca. Hemen her ülkede İngilizce yaygın kullanılan dillerden biri.

Birde ne sömürgeci geçmişi olan ne de emperyalizm gölgesinde yaşayan ama Batılılaşmak isteyen bizim gibi ülkelerde yaygınlaşan İngilizce var. Türkiye’de 1980’e kadar eğitimde yaygın dilin Fransızca olduğunu da hatırlamakta fayda var. Çünkü o yıllarda yüzümüz Amerika’dan çok, batı Avrupa’ya dönüktü.

Ülkemizde okulların öğretim dili Türkçe ama İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimiz başta olmak üzere illerdeki özel okulların azımsanmayacak kısmı İngilizce, Almanca veya Fransızca eğitim vermektedir. Bu okullar zaten bunu saklamıyor, internet sitelerinde “bir kısım dersler Fransızca verilmektedir yahut fen grubu dersler İngilizce verilmektedir” diyerek belirtiyorlar.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/09/05/ingilizce-meselesi/

Bu haber toplam 279 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim