• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

İş ahlâkının masaya yatırıldığı ‘5. Ahlâk Şurası’ dün başladı…

İş ahlâkının masaya yatırıldığı ‘5. Ahlâk Şurası’ dün başladı…
Hak-İş ve TYB’nin ortaklaşa düzenlediği ‘5. Ahlâk Şurası’ dün gerçekleştirildi.

Programda konuşan Hak-İş Başkanı Arslan, “Finansal sermayenin değil, en yüce değer olarak emeğin, alın terinin benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. TYB Başkanı Arıcan ise, “İş ahlâkı, insanlık tarihi kadar eskidir” ifadelerini kullandı.

Hak-İş Konfederasyonu ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)’nin ortaklaşa düzenlediği ve “İş Ahlâkı, Çalışma Hayatı ve Safahat” temasıyla gerçekleştirilen ‘5. Ahlâk Şurası’nın açılışı dün gerçekleştirildi. İki gün sürecek program sonrası hazırlanacak sonuç bildirgesi 27 Aralık Pazartesi günü (yarın) kamuoyu ile paylaşılacak. Programın açılışında konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, sosyal hayata rekabetin değil, dayanışmanın hâkim olmasını istediklerini belirterek, “Endüstriyel ilişkilerde, ‘fazla değer’ değil, ‘adil paylaşım’ itibar ve iltifat görsün istiyoruz. Finansal sermayenin değil, en yüce değer olarak emeğin, alın terinin benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. Kuruldukları günden bu yana işçi-işveren ilişkilerini çatışma kültürü yerine uzlaşı kültürü üzerine kurduklarını ifade eden Arslan, “İşverenleri yenilmesi gereken rakipler olarak değil, birlikte çalışıp, birlikte başaran sosyal ortaklar olarak kabul ettik. Sermaye karşıtlığı söylemi yerine adil paylaşım, hakça bölüşümü savunduk. Biz Hak-İş olarak, yeni bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Tarihimizde, kültürümüzde bunun örnekleri var” dedi.

ARICAN: “İŞ AHLÂKI, İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ”

Programın diğer ev sahibi Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise yaptığı konuşmada, iş ahlâkının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek, “İlk insandan, ilk dini metinlerden günümüze kadar tüm yasal düzenlemeler adaletsizliği ortadan kaldırmaya matuftur. Ahlâk, iş ahlâkı ve çalışma hayatı konusu insanlığın fıtratı ile ilgili bir konu olduğu söylenebilir. Daima gündemde olacaktır. İnsan var olduğu sürece bu durumlar söz konusu olacaktır” diye konuştu.

“İŞ AHLÂKINA ÖZEL ÖNEM VERMELİYİZ”

İslam dinine, gelenek göreneklere rağmen, ticari ve ekonomik hayatta Türkiye’nin notu kırık ülkeler arasında gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Arıcan, “İş ahlâkı konusu dünya ekonomilerinde giderek değer kazanıyor. Bizim de bu konuya özel önem göstermemiz gerekiyor” dedi.

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr/haber/8956776/is-ahlakinin-masaya-yatirildigi-5-ahlak-surasi-dun-basladi

Bu haber toplam 235 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim