• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

İslâmcı Muhalif Namık Kemal’in Gözünden Osmanlı Eğitim Tarihi

İslâmcı Muhalif Namık Kemal’in Gözünden Osmanlı Eğitim Tarihi
İslâmcı Muhalif Namık Kemal’in Gözünden Osmanlı Eğitim Tarihine Bakış

Dr. Hasan YILDIZ

“Vatan ve hürriyet şairi” Nâmık Kemâl (1840-188) başta siyasi, iktisadi, içtimaî, tarihi ve edebi alanlar olmak üzere hemen hemen hayatın tüm alanlarında kalem oynatmış yıldız şahsiyetlerdendir.  Onun Osmanlı maarifine ilişkin tespit ve değerlendirmeleri hem önemli hem de ibret alınası dersler içermektedir. O bir taraftan İslam medeniyetine gönülden bağlanmış, diğer taraftan ise Avrupa’daki gelişmelerin yakından takip edilerek insanlığın ortak ürünü olan teknolojik ve sosyal yeniliklerin alınması taraftarı olmuştur. Ona göre medeniyet insanlığın ortak malıdır.

Nâmık Kemâl, 1868-1870 yılları arasında Yeni Osmanlılar’ın muhalif sesi olan Hürriyet Gazetesi’ni neşretmiştir. Onun gazetede yayınlanan Osmanlı maarifine ilişkin tespit ve değerlendirmelerinin yer aldığı yazıları, bir döneme ışık tutması ve tecrübe aktarımı açısından kıymetini korumaktadır. Nâmık Kemâl, tarihte yaşanmış olayları hamâsî yaklaşımlarla ele almak yerine eleştirel gözle değerlendirmeye tabi tutmuş, fikir ve düşüncelerini hiç sakınmadan ikna edici delil ve gerekçelerle ortaya koymuş cesur bir kalem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/islamci-muhalif-namik-kemalin-gozunden-osmanli-egitim-tarihi/

Bu haber toplam 1088 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim