• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İslâm'ın Doğuşu ve İlk Yayılışının Psikososyal Açıdan Tahlili

İslâm'ın Doğuşu ve İlk Yayılışının Psikososyal Açıdan Tahlili
İslâm’ın Doğuş ve İlk Yayılışının Psiko-Sosyal Açıdan Tahlili kitabı, ismini açılımlayan, tarihi vesikaları ve o tarih içinde yaşamış olan toplumları psikolojik ve sosyolojik temellere dayandırarak anlatan bir kitap.

Ali Murat Daryal, hemen her meselede, psişik ve sosyolojik faktörleri ön plana çıkararak meselenin anlaşılmasını sağlamıştır. Bilimler bir bütünün parçalarıdır, hepsi birbirinden beslenir. Söz konusu kitapta görüldüğü üzere, tarih, bireyi ve toplumu ilgilendiren her şeyle irtibat hâlindedir. Kabaca bir bakıldığında, ilk insandan bu yana psikolojinin ihmal edilmediği görülür. Kur’an-ı Kerim’de anlatıldığı üzere, Allah, yarattığı ilk insanın psikolojisini gözlemleyerek onun ihtiyaç duyduğu şeyleri karşılamıştır. Keza, Kur’an-ı Kerim’in inzal oluş şekil ve sebeplerine bakıldığında da hem vahyi alan Peygamber’in psikolojisi buna hazırlanır, hem de vahye muhatap olan Arap toplumunun psikolojik ve sosyolojik yapısına cevap verilir mahiyette ayetler inzal edilir.

Yorumlarıyla meseleyi açmaya, farklı bir pencereden bakmaya çalışmış

Ali Murat Daryal, kısaca değindiğimiz bu ve bunun gibi sebeplerden olmalı, psikoloji ve sosyoloji alanlarını tüm tespitlerine dâhil etmiştir. Almış olduğu psikoloji eğitimiyle de tespitlerini destekleyici kaynaklar bulması zor olmamıştır. Ayrıca yazarın edebiyat fakültesi çıkışlı olması dil ve üslubuna yansımıştır. J.Jack Rousseau’dan alıntı yapması, Descartes’in sözüne yer vermesi, felsefeci Nermi Uygur’dan örnekler vermesi edebiyat ve felsefeyle ne kadar ilgili olduğunun belirtileridir. Sözün en güzelini söyleme gayretinde olan Daryal, eleştiri ve önerilere açık olduğunu her fırsatta belirtmiştir. Kitabında, okurunun bir mektubuna yer vermesi ve bu mektuba maddeler hâlinde açıklamalar eklemesi, eleştiri ve öneri konusundaki titizliğini göstermektedir. Burada dikkat çeken bir şey de şudur: Yazar, kitabına eleştiri yapan okurunun mesleğine ve eğitimine odaklanmamıştır. “Hangi alanın eğitimini almış ve hangi alanda uzmanlaşmışsan, o alana dair fikir beyan edebilirsin” klişesini kırmıştır Daryal. Hiçbir şekilde, okurunun iç hastalıkları uzmanı olmasına takılmamıştır.

Ali Murat Daryal’ın üslubuna genel bir bakışla bakıldığında, üslubunda suçlayıcı, tahkir edici, kırıcı bir yaklaşım görülmez. “Kavli leyyin” üzere bir dil ve üslup kullanması, anlattığı şahsiyetleri, bilhassa Hz. Peygamber’in tebliğ metodunu özümsediğini göstermektedir. Olabildiğince Kuranî kavramlarla meseleleri açıklamaya çalışmıştır. Dayanaklarını ayet ve hadislerle desteklemiştir. Genelde, Daryal’ın hazırlamış olduğu tarzdaki kitaplarda, hadis varyantlarına ve vuku bulan olayın (eğer varsa) farklı varyantlarına yer verilir. Ancak Daryal’ın kitabında böyle bir şey söz konusu değil. Daryal, mümkün mertebe en temel kaynaklara başvurmuş ve bu kaynaklardan aldıklarının üzerine varsayımlar eklemiştir. Tıpkı, Hz. Peygamber’in “Ya Rabbi! Sen Ömer b. Hattab veya Amr. B. Hişam ile İslâm’ı aziz kıl.” duasında olduğu gibi. Daryal, “şöyle de diyebilirdi” gibi kısımlar ekleyerek orijinal yorumlar getirmeye çalışmıştır. Hendek harbini anlatırkenki tavrı da böyledir. “Hendek yerine sur dikilebilirdi ya da hendekler bir şekilde aşılabilirdi” mealindeki yorumlarla meseleyi açmaya, farklı bir pencereden bakmaya çalışmıştır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/islm-in-dogusu-ve-ilk-yayilisinin-psikososyal-acidan-tahlili-h24979.html

Bu haber toplam 269 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim