• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

İsmail Güleç: Gülbankı âsumânı tutan pir kim?

İsmail Güleç: Gülbankı âsumânı tutan pir kim?
İstanbul'un fethine dair şarkılar içinde severek dinlediklerimin başında güftesi Yahya Kemal'e, bestesi Münir Nureddin'e ait; Vur pençe-i Ali'deki şemşîr aşkına Gülbangı âsmânı tutan pîr aşkına Beytiyle başlayan gazel gelir.

 Bunda kuşkusuz İstanbul, Yahya Kemal ve Münir Nureddin'in bir arada olmasının da etkisi var. Şehirlerin en güzeli, şairlerin en büyüğü ve musikişinasların dehası bir araya gelir de kötü bir şey çıkar mı? Şiirlerinin bestelenmesinden pek hazzetmeyen Yahya Kemâl'in şiirlerini sadece Münir Nureddin'in bestelemesine izin vermesi ve onun bestelerini gözyaşı içinde dinlemesi boşuna olmasa gerek. Bu şarkıyı dinlerken kendimi surlar önünde saf saf dizilmiş, saldırmak için emir bekleyen yeniçeri gibi hisseder, sözlerin muhatabı sanki benmişim gibi dinlerim. Şarkı bitince hücum edecek bir yer arayacak kadar da kendimden geçerim. Bunda şairin bu şiiri surları gezerken Beşir Ayvazoğlu'nun ifadesiyle tayy-ı zaman ederek yazması mı yoksa Münir Nureddin'in mehter marşı gibi bestelemesinin ve araya "Yâ Settâr, Yâ Cabbâr" gibi Allah'a seslenmesinin mi etkisi var, bilmiyorum. Belki de her ikisi. İlk beyitte geçen pîr kimdir? Bu muhteşem gazelin matla beytinin ikinci mısraında şairimiz, okuduğu gülbankın gökleri tuttuğu bir pirden bahseder. İsmail Habib Sevük, bu pîrin Fatih'in de hocası olan Akşemseddin olduğunu söylerken ne düşünüyordu, bilmiyorum. Ancak pir ile kastedilen kişi kanaatimce Akşemseddin olmamalıdır. Akşemseddin Hazretlerinin fetihteki rolünü bilmekle birlikte pîr ile neden onun olamayacağını aklım yettiğince ve dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2023/05/28/gulbanki-asumani-tutan-pir-kim

Bu haber toplam 231 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim