• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

İsmail Güleç: İslam Düşünce Atlası

İsmail Güleç: İslam Düşünce Atlası
Bir araştırmacı için en önemli husus kaynaklara istediği zaman ve istediği yerden ulaşabilmesidir. Bu imkân, dünyanın neresinde olursa olsun araştırmacının bulunduğu mekânı kütüphane yapmaya yeter.

 Bunun için bir bilgisayarı ve bağlanabileceği bir internet hattı olması kâfi. Ancak internet tabanlı veri kaynaklarının artması aynı zamanda bir sorunu da beraberinde getirdi. Bilgi kirliliği. Bu kirlilik eğer araştırmacı tecrübeli değilse büyük hatalara neden olabilir. O yüzden yararlanılan sitelerin güvenilirliği önemli hâle geldi. Başkalarının yaptıklarını kopyalayıp yapıştırmayı marifet sayanların çoğaldığı bir zamanda sağlam kaynaklara ulaşmak için doğru ve güvenilir siteleri bulmak çok önemli. İlk eşik: İSAM Kütüphanesi Çok değil, bundan yirmi-yirmi beş sene öncesinde araştırma yaparken kütüphane kütüphane dolaşırdık. Özellikle süreli yayınları tarama bizim için büyük problemdi. İSAM Kütüphanesi kurulunca kütüphaneler arasında dolaşma işini kolaylaştırdı. Çünkü neredeyse işimize yarayan tüm dergileri bir araya getirmeyi başarmışlardı. Bir konuyu çalışmaya başlamadan önce o konuda daha önce yazılmış çizilmiş ne varsa görmek gerekiyor. İSAM Kütüphanesinin bu imkânı sağlaması araştırmacıların işini çok kolaylaştırmıştı. Tatillerde yurdun dört bir yanından gelen araştırmacılar İSAM Kütüphanesi'ni mesken ederlerdi. Bunun ne kadar büyük bir imkân olduğunu o günleri yaşayanlar çok iyi bilirler. İkinci büyük kolaylık süreli yayınların künyelerinin internet ortamına aktarılması ve kütüphaneye gitmeden tarama yapabilmek oldu. Önceden kütüphanede aylarca dergileri birer birer tarar, çalıştığımız konu ile ilgili makaleleri bulmaya çalışırdık. Bu taramayı internet üzerinden yapmak bizi kütüphaneye gitmekten kurtardı, zaman kazandırdı.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2022/12/04/islam-dusunce-atlasi

Bu haber toplam 152 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim