• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

İsmail Kıllıoğlu: Rasim Özdenören-ıı

İsmail Kıllıoğlu: Rasim Özdenören-ıı
Sanat ve edebiyatın uygarlığın oluşturulmasında, kendi içinde yenilenmesinde ve yeniden kurulmasında işlev ve önemini kavramış olan Nuri Pakdil, etkinlik alanının da başkent kabul edilen mekânda olması gerektiği kanısındaydı.

 Bu da özgül bir bilinci adeta zorunlu kılıyordu. Ankara’yı tercih edişi bundan dolayıydı. Nitekim üniversite olarak İstanbul’u ve alan olarak felsefe ya da edebiyatı tasarlarken, Ankara’da kalmamızı ve hukuk fakültesine kaydolmamızı önermiş ve biz de (Osman ile) kabul etmiştik. ’69 Ocak’ında ilk sayısı çıkacak olan Edebiyat’ın muştusunu da daha o sırada vermişti. Oysa hukuk hiç aklımda olmadığı gibi, arazi davalarıyla boğuşagelen rahmetli babamın da pek tasvip etmediği bir alandı.
Hedefi belirleme ne kadar zor ve önemliyse, ondan sapmama ve savsaklamama da bir kat daha zor ve önemlidir. Uygarlığın yeniden kurulmasında hedef olarak sanat ve edebiyatın öncelenmesi ve gerçekleştirilmesi yönünde, içeriğin yanında, zamanın gerektirdiği bir üslubu belirlemek ve uygulamak, bilincin bir bakıma etkin kılınmasının göstergesi sayılmalıdır.

Derleyip toparlama, eğitip yetiştirme, somut örnekler ortaya koymada Edebiyat, eş deyişle Nuri Pakdil’in öncülüğünü, çabasını, doğal olarak bilincini asla ihmal etmemek gerekir. Her ne kadar, daha önce çeşitli dergilerde hikâyeleri yayımlanmış olsa da, asıl kimliğini kazanmasında Edebiyat dönüm noktası sayılmalıdır. Keza şiir alanında da bu gözlem ve değerlendirme yapılabilir. Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören, şiirinin kendi içinde yeni bir söylem kazanmasıyla dikkat çekecek olan M. Akif İnan, Osman Sarı, Arif Ay, Turan Koç öncelikle zikredilebilir. Hikâye alanında Hüseyin Su, Ali Ulvi Temel, Fuat Altınsoy da mutlaka anılmalıdır.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/11615058/ismail-killioglu/rasim-ozdenoren-ii

Bu haber toplam 127 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim