• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

İsmail Şahin: Koronavirüs salgını küresel sistemi çökertebilir

İsmail Şahin: Koronavirüs salgını küresel sistemi çökertebilir

Kovid-19, dünyanın tüm kurulu düzenini çok kısa bir zaman içerisinde altüst etmeyi başardı. Küresel panik ve kaygının oluşturduğu kuşku, dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunu evlerine hapsetti. Televizyon kanalları, radyolar, gazeteler, sosyal medya kesintisiz bir şekilde koronavirüsle ilgili haberler ve paylaşımlar yaparken, devletler birbiri ardına sokağa çıkma yasağı ilan ediyor.

Şayet salgın önlenemez ve bugünkü hızıyla devam ederse, tüm dünyada sağlık sistemleri çökebilir, ekonomiler batabilir, uluslararası ticaret durabilir, Avrupa Birliği dağılabilir hatta federal sistemler dahiçözülebilir. Bu karamsar tablonun nedeni dünyadaki 7.8 milyar insanın her birini tehdit eden halk sağlığı krizi ve bunun nasıl bir toplumsal, siyasal ve ekonomik maliyet doğurabileceği konusunda yaşanan belirsizliktir.

Kuşkusuz bu hastalık, uluslararası ekonomik sisteme ağır bir darbe vuracaktır. Öncelikle genel talepte görülen şiddetli düşüşün ve buna paralel olarak meydana gelen küresel tedarik zincirlerinin ve dağıtım ağlarının yavaşlamasının yaratacağı ekonomik durgunluğun kendini hissettirmesi olasıdır. Bu durgunluğun bilhassakırılgan ve zayıf ekonomiler üzerindeki tesiri daha keskin olacaktır. Küresel ekonominin üretken kapasitesinin önemli ölçüde azalması karşısında korumacı ve müdahaleci ekonomik anlayışlar hızla geri dönebilir.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/koronavirus-salgini-kuresel-sistemi-cokertebilir

Bu haber toplam 361 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim