• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

İsmet Uçma ya da kitabî olanın kanatlanması

İsmet Uçma ya da kitabî olanın kanatlanması
Yayıncılık dünyası geçtiğimiz günlerde bir yayıncısının vefat haberiyle sarsıldı. İşaret Yayınları’nın kurucusu İsmet Uçma yayıncılık dünyasının sesi soluğuydu. Uçma, 80 sonrası islami entelektüel dünyasının yayıncılıktaki önemli yapı taşlarından biriydi.
Okuyucu ve yazarı şekillendiren biraz da içinde bulunduğu konjonktürdür. 80’li yılların okuyucu ve yazar karakteri sonraki yılların okur-yazar profilinden belirgin şekilde ayrılır. Kitapla ve kalemle 80’li yıllarda tanışmış biri olarak bu ayrıma her on yılda bir daha yakından tanıklık ettiğimi söyleyebilirim. Seksenli yıllar okuyucusunun (yazarı da öyle) en karakteristik özelliği olaylara, olgulara ve kavramlara yaklaşırken bütüncül düşünmeleridir. Düşünce ile duyarlığın arasını açmayan bir entelektüel tavırdan bahsediyorum. Her şey bir dünya görüşünün merkezinde şekillenmektedir. Gazetelerin sayfalarını şiir, öykü, deneme gibi edebi ürünlere cömertçe açtığı, henüz “konsept” kelimesinin keşfedilmediği yıllarda yazınsal hedefler müşterek “anlam arayışı”nda toplanıyordu. Kitap fuarları şimdiki gibi yaygın değildi. Doğrusu buna o kadar ihtiyaç da yoktu. Çünkü meşhur “Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı” “Beyazıt Sahaflar Çarşısı” ve “Üretmen Han Kitap Çarşısı” başta olmak üzere birçok semtte fuarları aratmayacak ortamlar mevcuttu.
Bu haber toplam 215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim