• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

İstiklâl Marşı’nın 100. Yılında Millî Mücadele Ruhu Yeniden Tazelendi!

İstiklâl Marşı’nın 100. Yılında Millî Mücadele Ruhu Yeniden Tazelendi!
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yılına özel, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın anlatımıyla çevrimiçi konferans düzenledi.

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılına özel düzenlenen video konferans, özellikle HKÜ Öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü. Öğrencilerin konferansın başından sonuna kadar ilgi ile takip ettiği ve sorular ile katıldığı konferans, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özge Hacıfazlıoğlu ve HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola’nın katılımıyla gerçekleşti. HKÜ Fakülte Dekanları ve yüksekokul müdürlerinin de ilgiyle takip ettiği konferansa; Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kezban Bayramlar, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mazlum Çelik, Yabancı Diller Yüksekokul Müdürü Öğr. Gör. Salih Yoğun da eşlik etti. Millî Mücadele Ruhunun konuşulduğu konferansta öğrenciler, İstiklâl Marşı’nı ve Mehmet Âkif Ersoy’u, Arıcan’dan dinledi.

ARICAN’DAN ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ MESAJLAR      

Katılımcılara İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy ile ilgili önemli bir o kadar da etkileyici mesajlar veren Arıcan: “İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılındayız. Hepimiz Marşımızın 100. yılını büyük bir coşku ile kutluyoruz. Bu yıl İstiklâl Marşı’nın yazılışının 100 yılı oluşundan dolayı ayrıca bir anlam taşıyor. TBMM tarafından da büyük bir coşku ile hep birlikte mecliste okunan İstiklâl Marşı’mız, 100. yılda tüm milletimizin ortak bir değeri olduğunu meclisimizce de bir kez daha göstermiştir. Mehmet Âkif Ersoy’un da dediği gibi ‘Bu marşı artık bir daha kimse yazamaz, hatta ben bile yazamam ve Allah bir daha bu millete bir daha İstiklâl marşı yazdırmasın’ demiştir. Gerçekten Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı’nı yazdırmasın. Zamanında Osmanlı Devletinin yıkılış süreci, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda çeşitli zorluklarla yazılan marşımız tüm milletimize sevinç coşku ve özveri kazandırmıştır. Günümüzde de İstiklâl Marşı’nın her okunuşunda bu coşku ve özveriyi yinelemekteyiz” şeklinde belirtti.

 “2021, İSTİKLÂL MARŞI YILI”

Millî Mücadeleye vurgu yaparak açıklamalarda bulunan Arıcan: “2021 yılı, Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı yılı olarak ilan edildi. Bugün Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan bir programda da Sayın Cumhurbaşkanımız, İstiklâl Marşının önemini vurgulamıştır ve bu hepimizi onurlandırmıştır. 7’den 70’e hemen herkesin ezbere bildiği okuduğu İstiklâl Marşımız, ülkemizin yaşadığı bu döneme ışık tutmaktadır. Tüm dünyada mazlumların yanında olan devletimiz, 100 yıl önceki millî mücadeleyi bir kez daha dünyaya göstermiştir. Devletimiz, düşmanlarına karşı bu dönemlerde tıpkı geçmişteki gibi büyük bir kahramanlıkla mücadele ederken ve mazlumların yanında olurken, İstiklâl Ruhunu bir kez daha yaşamış ve yaşatmıştır. Milletimizde bu yıl bu kadar Milli Mücadele ruhu yükselmişken ve Marşımızın da 100 yılının sene-i devriyesi yaşanırken 2021 yılı kesinlikle İstiklâl Marşı yılı olarak kabul edilmelidir diye düşünmekteyim” dedi.

“İSTİKLÂL MARŞI SIRADAN BİR MARŞ DEĞİLDİR”

İstiklâl Marşı’nın önemini anlatan Arıcan: “İstiklâl Marşı sıradan bir marş değildir. Her milletin bir marşı vardır ve mutlaka değerlidir. Ama bizim marşımız millî mücadele zamanında yazılan bir marş olduğu için çok büyük anlam ve değer taşımaktadır. Marşımız yazıldığı döneminde ülkemiz büyük bir savaşın içinde ve bir kurtuluş mücadelesi ile karşı karşıyadır. Bu öyle bir mücadeledir ki ya var olma, ya da belki tarihten silinebilme tehlikesine karşı mücadeledir. Tam bu zamanlarda Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığı İstiklâl Marşı, bütün dünyaya karşı Kahraman Milletimizin var olma mücadelesini dünyaya haykıran en güzel örnektir. İstiklâl Marşı ile milletimiz düşmana karşı tek vücut olarak direnmiş ve İstiklâl Marşı milletimizin sesi olmuştur, olmaya da devem etmektedir. Bizler Mehmet Âkif’inde dediği gibi Asım’ın nesliyiz. O gençlere güvendi ve güvenmekte de haklı çıktı. O İstiklâl Marşını boşuna yazmadı. Bizler de gençlere güvenmeliyiz. Eğer gençlere güvenirsek onların neler başarabileceğini göreceğiz” diyerek açıklamalarda bulundu.

Öğrencilerin yoğun ilgisi ve çeşitli soruları ile karşılaşan Arıcan, kendisine yöneltilen soruları cevaplayarak tüm detaylarıyla Mehmet Âkif Ersoy’u ve İstiklâl Marşı’nı anlattı. Konferans soru cevap kısmı ile sona erdi.

Kaynak: https://www.hku.edu.tr/haberler/istiklal-marsinin-100-yilinda-milli-mucadele-ruhu-yeniden-tazelendi/

istiklal-marsi2.jpgistiklal-marsi1-1.jpg

Bu haber toplam 445 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim