• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

İsyan ahlakından ahlakın isyanına

İsyan ahlakından ahlakın isyanına
Rahmetli Nurettin Topçu’nun önemli bir kavramsallaştırması olan “isyan ahlakı”, bir doktora tezi olmakla birlikte, bir insan olma mücadelesinin anlatıldığı mümtaz bir eserdir.

İnsanın kendi serüveninde, kendinde var olan tüm kötülükleri, kötü düşünceleri, kötü davranışları tespit etme ve bunlarla baş etme, üstesinden gelme yahut üstünden atma uğraşı olan isyan ahlakı, kişinin kendi kendisiyle olan mücadelesine dikkat çeker. Esasında bir kölelikten kurtulma, esaretle savaşma ve özgürlüğün yani kul olma bilincinin değerini ortaya koyar. “İsyan, içindeki sesin mahkûmu olan insanın, bu esaretten kurtulması için mücadele etmesidir. Egoist ve bencil isteklerini yerine getiren sorumsuzluk anlayışını terk edip, evrenselin, sonsuzluğun isteklerine amade olmasıdır.” İsyan etmek, bu anlamda, insan olmak demektir.

İnsan olmak ve insan kalabilmek için insanın kendini sürekli sigaya çekmesi gerekir. Kendini sorgulamayan insanın başkasını sorgulama hakkı yoktur. İnsanın pişmesi, ancak böyle mümkündür. Yunus Emre’nin “kendini bil” emrinin oluşabilmesi için, Topçu’nun isyan ahlakına sahip olmak gerekir.

Asaf Halet Çelebi’nin “İbrahim” şiirinde belirttiği gibi isyan ahlakı için içimizdeki putları devirmemiz gerekir: “İbrâhîm, içimdeki putları devir, elindeki baltayla” der Çelebi. İnsanın içindeki putlarını elindeki baltayla devirebilmesi için birincisi putun, ikincisi baltanın farkına varması gerekir. İsyan ahlakı baltamız, putlar da isyan edeceğimiz kötülüklerimizdir.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/09/26/isyan-ahlakindan-ahlakin-isyanina/

Bu haber toplam 317 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim