Kalaycının Dediği “hepsi bu”

Kalaycının Dediği “hepsi bu”
Tarih, insanlık açısından çeşitli dönemlere ayrılmıştır. Bu dönemlerde zaman, kimi zaman yoğun, kimi zaman ağır, kimi zaman karanlık kimi zaman ise aydınlık olarak anılmıştır.

 Bu durum o çağ içerisinde yaşanan toplumsal olay ve olgular dolayısıyladır. Yaşanan her olay ve olgu insan hayatını ilgilendirdiği gibi insana dair olan unsurları da etkiler. Sanat da bu bakımdan insan hayatından bağımsız olmadığı için yaşanan değişim ve dönüşümden etkilenmektedir. Sanat dalları da değişimden nasibini alarak çeşitlenmiş, irdelediği konular genişlemiş yahut değişikliğe uğramıştır. Şiir de sanatın bir dalı olduğu için bu değişimden nasibini almıştır.

Hayatın her alanını kapsayan düzen sanat alanlarını etkisi altına almıştır. Bu etki dolayısıyla sanat, çeşitli dallara ayırarak hayatı daha geniş bir biçimde ele alarak hem hayatı bir nesne hem de özne olarak değerlendirerek çeşitli dallara ayrılmıştır. Bütün bu ayrışmaların ortak bir noktası vardır. Oda insanı tanımak…

Modern şiirin özellikleri henüz belirginleşmemiştir. Değerlendirmelere göre dil ve biçim açısından daha önceki dönemlere mukayeseyle değişime uğradığıdır. Modern hayatı aktarmak için modern şiirin yapısını dilin uğradığı değişim ve dönüşümde görmek mümkündür. Çünkü şiir dilin, kendisidir, dili zorlayandır, dile anlam genişliği sağlayan bir türdür. Dilin modern yapısını oluşturmaktadır. Dilin söyleyiş imkânlarını estetik olarak aktaran şairler hayata olan tepkilerini bu estetik ile aktarmaktadır. Hem modern hem de gelenekseli estetik bir dil ile aktarmakta mümkündür. Bu iç içe geçmişliğin, modernin ve geleneğin girift yapısını; estetiği kullanarak serbest çağrışımlara dayandıran Bahtiyar Aslan, Kalaycının Dediği adlı eseriyle aşkın yarattığı koşullara olan duygularını şiirler üzerinden dile getirmektedir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kalaycinin-dedigi-hepsi-bu-k5110.html

Bu haber toplam 231 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim