• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Kasaba’nın Büyüsü

Kasaba’nın Büyüsü
İl müdürü kasabada konuşulanların titizlikle ve sistematik olarak tekrar ele alınması için merkezî idare ile yazışmaları gerektiğini ve bunun için yeni, hayranlık uyandırıcı büyülere ihtiyacı olduğunu belirtip kasabadan ayrıldı.

İl müdürü-Thomas  Bernhard’ın düşüncesine göre –kireç ocağı- gerçek  şuymuş  ki  “Bütün düşünürlerin  otuz yaşına kadar bir konusu olur  ve bu konu  günün birinde, kırk yaşından itibaren zihinlerini tamamen doldururmuş ama pek azı  kırk yaşından itibaren  böyle bir konuya bütünüyle  teslim  olur,  çoğu yirmi beş yaşından itibaren  böyle bir konuyla fingirdeşir ve aslında onu ilerletirmiş ama en geç otuz beş  kırk  yaşından  itibaren vaz geçer ve kendilerini  cemiyete ya da lüks hayata kaptırırlarmış.” diye söylerken hiç ara vermeden konuşuyordu  tıpkı  Bernhard’ın metinlerindeki gibi. Bilseydi Berhnard’ın kendisini büyük bir iştahla taklide çağırdığını, bunu dinleyenlere hissettirmemek için ustalığını kullanırdı. Kullandığı dilin etkisini, anlattığı hikâyenin kendisi söylüyordu.

Bir ara dinleyenlerden biri galiba imge üzerine gençken çok mülahazalarda bulunmuş biriydi. İl müdürüne sözünü kestiği için mahcup bir ifade takınarak şöyle söylemek istedi. “Evet bu etkiden kurtulmak için başka okumalarım oldu. Büyülü gerçekliğin büyülediği ezoterik anlatılar mesela.” Katılımcılar il müdürü ile dinleyici arasında geçen konuşmaya ta başlangıçta hayret etmeye başlamışlardı. Böyle bir müdürün onların kasabada olması büyük bir lütuf olarak görülmeliydi. Mo Yan dedi ‘’Kızıl Darı Tarlaları’’, Markuez’den ‘’Yüz Yıllık Yalnızlık’’, büyünün, büyülü gerçekliğin ve karanlığın metne dönüşümüdür. Raportör Marquez’i k ile yazmıştı,  göz ucuyla bakınca fark etti,  bu yazılım il müdürünün fark edeceği bir durum değildi fakat O’nun da bu büyülü kasabaya müdür olarak lütfedilmesi bu büyünün bir yansımasıydı. Katılımcı sözüne hafif duraksatınca müdür ‘’Yazı imgeyle başlar.’’ dedi. Bunu büyük Nobelli yazarlardan duymuştu. Katılımcı ise –Umberto Eco’nun aktardığına göre şöyle dedi:

Devamı: https://www.insaniyet.net/kasabanin-buyusu/

Bu haber toplam 176 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim