• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Kehribar Geçidi romanında Hz. İsa telakkisi

Kehribar Geçidi romanında Hz. İsa telakkisi

"Nazan Bekiroğlu’nun Nar Ağacı, Mücella gibi cevval romanlarının aksine daha durağan ve duygu ağırlıklı ilerleyen romanda yediuyurların kunt imanının yanı sıra satır aralarına dağılmış Hz. İsa tasvirleriyle Müslüman muhayyilesinde modernizmle beraber değişen çarmıh algısının izleri gözlenmektedir." Sakine Odabaşı yazdı.

Nazan Bekiroğlu’nun son romanı Timaş Yayınları’ndan çıkan Kehribar Geçidi, klasik edebiyatımızda da çokça işlenen bir Kur’an –ı Kerim kıssası olan ashab-ı kehfi anlatıyor. Romanı okurken Batı toplumunun tefessüh  etmiş ahlâkıyla aslında Hristiyanlık kisvesi altında pagan Roma’nın bir devamı olduğunu iliklerinize kadar hissederken modernizmle beraber Müslüman muhayyilesinde değişen Hz. İsa telakkisine de şahit oluyorsunuz.

Roma: Hazzı yaşamak, dehşeti seyretmek

Kehribar Geçidi, 4. yüzyılda Hristiyanlara en büyük zulmü yapan bununla birlikte Roma’yı dağılmaktan kurtaran hükümdar olarak anılan Diocletianus döneminde geçmektedir. Roma, haddi aşmış bir israf içerisinde yaşamakta, halkı ayyaş, erkekleri kadın gibi süslenmekte, kadınları uluorta hovardalık yapmakta, Baküs şenliklerinde her türlü melanet işlenmektedir. Aziz Sebastian başta olmak üzere Hz. İsa bağlıları işkenceler içinde kıvranmakta, arenalarda aslanlara atılmaktadır. Çünkü tıpkı çağımızın Batı dünyası gibi Roma hazzı yaşamayı, dehşeti seyretmeyi sevmektedir.

Tanrılara adak sunmayı reddeden yedi inananın yolları bir mağarada kesişir: Senatör Zosimus’un azatlı kölesi Vitalis, tapınak kandilcisi Feliks, lahit kopyacısı Linus, yazıcı köle Simonides, çoban Fazelis ve köpeği Kehribar, barbar yüzbaşı Geta,Fenikeli gezgin Al-Mina.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/kehribar-gecidi-romaninda-hz-isa-telakkisi-h45226.html

Bu haber toplam 302 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim