• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Kenan Alpay: Yeni Anayasa Tartışmalarının Karşılığı Nedir?

Kenan Alpay: Yeni Anayasa Tartışmalarının Karşılığı Nedir?
Türkiye’de geniş toplum kesimlerinin yeni ve sivil bir anayasa yapılması yönündeki talepleri temel ve acil bir ihtiyaç mesabesindedir.

Onlarca kez tadil edilmiş olsa da mevcut anayasa sadece 12 Eylül askeri cuntasının değil daha gerilerden 27 Mayıs ve Tek Parti zorbalığının da kodlarını oluşturan askeri vesayetin karakterini halen muhafaza etmektedir. Bu yönde yapılacak çalışma ve çağrıların önemi ve değeri tartışma dışıdır.

Mayıs itibariyle yeni Anayasa tartışmalarında ciddi bir hareketlilik görüldü. İlk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 maddelik Anayasa” üst başlığıyla hazırladıkları öneriyi kamuoyuyla paylaştı. Bahçeli bir taraftan “zamanın ruhuna uygun olarak yeni anayasa yazılmasının kaçınılmaz bir görev olduğunu” ifade ediyor diğer taraftan da “Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri ve kurucu felsefeleri kıskançlıkla muhafaza edilmelidir” vurgusu yapıyordu. Milli bir vecibe addedilen yeni anayasa yazımı için uzlaşma arayışına açık olma yolunda ön şartsız hazır olduğu da beyan ediliyordu.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/yeni-anayasa-tartismalarinin-karsiligi-nedir-35745.html

Bu haber toplam 194 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim