• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kitapseverler için Mart neşriyatından özel bir seçki

Kitapseverler için Mart neşriyatından özel bir seçki
Booker Ödülü 2020 FinalistiMaaza Mengiste – Gölge Kral

Hafızaya kazınan şey kemiklere ve kaslara sızar. Bu anılar her zaman orada kalır, mezara kadar bizi takip eder.
Mussolini ordusunun savaş tehdidi yaklaşırken, kısa süre önce yetim kalan Hirut, Kidane ve karısı Aster’in evinde hizmetçi olarak yeni hayatına uyum sağlamak için mücadele etmektedir. İmparator Haile Selassie’nin ordusunda bir subay olan Kidane, İtalyanlar ülkeyi işgal etmeden önce en güçlü adamlarını harekete geçirmek için acele eder. Hirut’a karşı gösterdiği ilk nezaket, zamanla acımasız bir gaddarlığa dönüşür ve Hirut kendini şiddet dolu, erkek egemen öfkenin dünyasında bulur. Bu arada, aralarında Yahudi fotoğrafçı Ettore’nin de bulunduğu yüz binlerce İtalyan asker, macera arayışıyla Etiyopya’ya hücuma hazırlanmaktadır.
Savaş başlayınca Hirut, Aster ve diğer kadınlar yaralılara bakmaktan ve ölüleri gömmekten fazlasını yapmak isterler. İmparator Haile Selassie sürgüne gittiğinde ve Etiyopya hızla umudunu kaybettiğinde, morali korumak için bir plan sunan Hirut bir köylünün imparator kılığına girmesine yardım eder ve onun önderliğinde kadınları İtalyanlara karşı silaha sarılmaya teşvik eder. Ama İtalyan ordusunun fotoğrafçısı Ettore’yle yolları acımasız şartlarda kesişince bir savaş tutsağı olarak kendi savaşını vermek zorunda kalır.

Mussolini’nin 1935’te Etiyopya’yı işgali sırasında geçen Gölge Kral, bizi II. Dünya Savaşı’nın ilk gerçek çatışmasına götürüyor ve tarihi kayıtların dışında kalan kadın askerlere ışık tutuyor. Hirut’un kalbindeki ateşi, içten öfkesi ve karanlıklardan yükselen sesi; kadın olmanın gerçekliğini bir halkın trajedisiyle buluşturuyor. Maaza Mengiste, büyüleyici anlatımıyla savaşın iki kutbuna da ses verirken yürek burkan, unutulmaz bir roman ortaya koyuyor.

Kitap İçin Ne Dediler?
“Gölge Kral güzel ve yıkıcı bir yapıt; kendini parçalayan bir dünyayı bir arada tutan kadınların hikâyesi. Hayallerinize sızacak ve anılarınızı ele geçirecekler.” ― Marlon James
“Lirik, dikkat çekici... nefes kesici bir yetenek... Okur, tam anlamıyla bir ustanın sağlam ellerinde... Hirut, yıllardır okuduklarım arasında silinmez ve çekici bir kahraman.” ― Namwali Serpell, New York Times Book Review
“Gölge Kral, sömürge fetihlerinin çaresiz kurbanları hakkında bir hikâye değil. Her şeye rağmen, sesinde bir gurur ve yüceltme var ve karakterleri, nihayetinde ulusal kahramanlar formunda vücut buluyor.” ― Sam Sacks, Wall Street Journal
“Risk almaktan korkmayan son derece yetenekli bir yazardan, unutulmaz bir destan... Mengiste’nin unutulmaz karakterler yaratma yeteneği, her şeyi daha da etkili kılıyor... Romanın yıldızı Mengiste’nin muhteşem üslubu, bu da Gölge Kral’ı elden bırakmayı neredeyse imkânsız kılıyor. 

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitapseverler-icin-mart-nesriyatindan-ozel-bir-secki-resimleri,11894.html

Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim