• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Kosova’da 2022 Yılının En İyi Yazar ve Edebiyat Ödülü Güçlütürk'ün Oldu

Kosova’da 2022 Yılının En İyi Yazar ve Edebiyat Ödülü Güçlütürk'ün Oldu
Prizren’de yılın sanatçıları, kültür, spor ve gençlik ödülleri sahiplerini buldu!

Dün akşam Prizren Belediyesi Kültür, Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu 2022 yılı spor, gençlik ve kültür-sanat ödülleri töreni çerçevesinde seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda edebiyat alanında yazar ve şairlere de ödülleri verildi. Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı ve Kosova Yunus Emre Enstitüleri Okutmanı, şair-yazar, Türkolog Dr. Taner Güçlütürk, çağdaş Türk edebiyatı alanında şimdiye kadar gerçekleştirdiği edebi etkinlikler, edebi yaratıcılık çalışmaları, yayınlamış olduğu yayın ve eserler göz önünde bulundurularak yılın en iyi edebiyat sanatçısı/yazarı olarak 2022 yılı edebiyat ödülüne layık görüldü. Yılın sanatçısı olarak Arnavut çağdaş edebiyatının Prizren’de önde çıkan siması Salajdin Krasniqi de 2022 yılının edebiyatı ödülüne layık görüldü.

img-20221230-wa0005.jpg img-20221230-wa0004.jpg

Art Theatre, Kısa Devre, Aziz Buş Tiyatrosu gibi tiyatro kuruluşlarında yönetmenlik/oyunculuk yapan Tansu Kervan da 2022 yılının sahne sanatları ve erkek oyuncusu ödülüne layık görüldü. Ünlü karikatür ve resim sanatçısı Gani Sunduri de karikatür alanındaki değerli emeklerinden dolayı yılın sanatçısı ödülünü aldılar. Ünlü rejisör Samir Karahoda da uluslararası çapta ki başarıları yüzünden yılın sanatçısı seçildi. Prizren'in uluslararası çapta tanınmasına katkı sunan Dokufest filim ve belgesel festivaline de yılın en değerli sanat olayı ödülü verildi. Müzik üstatları Mennan Kiseri ve Elvis Bytyqi, duayen gazeteciler Osman Goranci ve Fisnik Minci de yılın ödüllerine layık görülenler arasındaydı.

Prizren Belediyesi Başkanı Şaçir Totaj yapmış olduğu konuşmada, “Uluslararası çapta bir şehri en iyi şekilde tanıtan değerlerin siyasetten ziyade, sporcular, sanatçılar, kültür emektarları, spor, sanat, kültür kuruluşlarıdır. Gelen öneriler ardından değerlendirme ve seçim komisyonunun değerlendirmeleri neticesinde 2022 yılı sanatçıları, kültür, spor ve gençlik ödüllerine layık görülenleri, bu alanlardaki emektar başarılı kuruluşları teker teker kutluyorum, hepinize teşekkür ediyorum. Sizler daha iyilerine layıksınız” dedi. Başkan Totaj, kültür müdürü ve belediye meclis başkanıyla birlikte ödül sahiplerine ödüllerini takdim etti, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gecede, Kosova Türklerinin ad yapmış kuruluşlarından biri olan "Doğru Yol" Türk Kültür Sanat Derneği ve Boşnak toplumunun önde gelen "Şarski Behar" Dernekleri de Prizren Belediyesi tarafından yılın en faal dernekleri olarak “geleneklerimizin korunmasına katkı sunan 2022 yılının en iyi dernekleri” kültür-sanat ödüllerine layık görüldüler.

Ödül töreni, Prizren Belediyesi beyaz sarayı başkanlık binasında düzenlenen görkemli ödül töreni daveti ve verilen kokteylle sona erdi.

Taner GÜÇLÜTÜRK kimdir?

979a5501-copy-(2).jpg

Şiir, deneme, haber, yorum ve bilimsel makaleleri birçok dergi ve gazetede yayınlandı. 50’ye yakın bilimsel makale ve araştırması bulunmaktadır. 7 kitabı yayınlandı. Yayınlanmayı bekleyen 4 eseri daha bulunmaktadır.  Onlarca kitabın editörlüğünü yaptı. Edebiyat, bilim ve toplumsal hizmetlerinden dolayı ulusal ve uluslararası çapta toplam sekiz ödüle layık görüldü. (2011) Üsküp Üniversitesinde “Yeni Türk Edebiyatı” alanında doktora yaptı. Yerel, ulusal ve uluslararası birçok medya kuruluşunda gazeteci, sunucu ve program yapımcısı olarak çalıştı. (2005) Kosova’da yılın gazetecisi ödülünü aldı. Kosova Basın Konseyi üyeliğinde bulundu. (2012/16) Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyinde görev aldı. (2008) Priştine Üniversitesi Senatosu kararıyla Türk Dili Edebiyatı Bölümünde beş yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı, eski, klasik, çağdaş, halk Türk Edebiyatlarını, Edebi Tercüme ve Gazeteciliğin Esaslarını okuttu. Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığında, Prizren, İpek ve Priştine Yunus Emre Enstitüleri’nde Türk dili hocası olarak görev aldı. İpek Radyosu Türkçe Yayınları sorumlusu ve yapımcılığını yaptı. Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi (BAL-TAM) araştırma görevlisi, Kosova Türk Yazarlar Derneği eşbaşkanı ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Uluslararası “Süleyman Brina” Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü seçici kurulu başkanıdır. Güçlütürk, Türkiye Yazarlar Birliği, Avrasya Yazarlar Birliği ve İLESAM üyesidir.

Çok sayıda gazete ve dergide yayın kurulu üyeliği yaptı, onlarca sempozyum, bilimsel konferans, edebiyat şöleninde ülkesini başarıyla temsil etti, yüzlerce edebiyat etkinliği tertipledi, genç bir edebi neslin yetişmesine ön ayak oldu. (2015) Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Gurubu Başkanı olarak Kosova’da Türkçenin yeniden resmi dil olarak uygulanmaya konmasını sağladı.

Türkoloji ve yan bilim disiplinlerinde devam eden araştırmaları, diğer uğraş ve ilgi alanları yabancılara Türkçenin öğretimi, tarih, geleneksel ve çağdaş sanatlar, sanat tarihi, kültüroloji, halkbilimi ve gazeteciliktir.

1998 yılı “Doğru Yol” TKSD’nin Atatürk konulu şiir yarışması ikincilik ödülü, 2005 yılı Finlandiya İnsan Hakları Kosova Koordinatörlüğü ve İnsan Hakları Radyoları Ağı tarafından seçildiği 2005 yılının gazetecisi ödülü, 2008 yılında Fransa’da Obernai kentinde düzenlenen uluslararası edebiyat yarışması şiir dalında ikincilik ödülü, Brüksel merkezli Uluslararası Yazarlar Derneği’nin 2018 yılı edebiyat ödülünü, 2018 yılı “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Uluslararası “Süleyman Brina” Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü, IfWT-Institut für die Welt der Türken/Türklerin Dünyası Enstitüsü’nün “Türklüğe Hizmet Ödülü”nü aldı. Güçlütürk, 2022 yılının 17 Şubat tarihinde Kosova bağımsızlığı 14. yıldönümü devlet kutlamaları çerçevesinde düzenlenen 15. ulusal bağımsızlık edebiyat yarışmasında "Bilir misin gözlerim?" adlı eseriyle ilk üçe giren 'Türk dilinde en başarılı şiir ödülüne' layık görüldü.

Güçlütürk, on gün önce (22.12.2022) Kütüphane Günü vesilesiyle Prizren İli Belediyeler Arası Kütüphanesinin üçüncülük ödülünü aldı. En son Prizren Belediyesi Kültür, Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün 2022 yılı spor, gençlik ve kültür-sanat ödülleri çerçevesinde çağdaş Türk edebiyatı alanında gerçekleştirdiği edebi etkinlikler, yayınlamış olduğu yayınlar ve eserler göz önünde bulundurularak yılın değerli, en etkin yazar/şair sanatçısı olarak 2022 yılı edebiyat ödülüne layık görüldü.

321664664_701693128013430_7920696258823646276_n.jpg

Bu haber toplam 1235 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim