• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Kredi Kartı

Kredi Kartı
Bu öykü (!), icatların bireysel ve sosyal hayata etkisini konu alan kısa bir deneme. Kredi kartı, kâğıt paranın dijitalleşmesi ve kayıt altına alınması yanında, uzaktan alış-verişin ve bankalara yüksek faizle borçlanmanın kolaylaşmasını da ifade eder.

Kredi kartı, insanların birbirine borçlanmasını = yardımlaşmasını ve insan ilişkilerini de öldürür.

Kredi kartının daha çok olumsuz etkisini sayabiliriz. Paranın sadece bankalar üzerinden harcanması, para kontrolünün sağlanması, o paranın belli ellerde birikmesi gibi…

Bu öykü, kredi kartının aile yapısı üzerindeki etkisini konu alacak.

Ali’nin kendinden 10 yaş küçük Veli adında bir kardeşi var; doğal olarak anne-babaları da var ve sağlar; Ali’ler dört kişilik çekirdek bir aile.

Baba, beş kardeşin en büyüğü; küçük yaşta yetim kalmış. Köyde ilkokulu bitirince yurda verilmiş, ortaokul ve liseyi yurtta okumuş; okul hayatı boyunca kimseden beş kuruş almamış; simit satmış, ayakkabı boyamış, gazete dağıtımı yapmış, kendi harçlığını kendi çıkarmış; okulunu da iyi bir dereceyle bitirmiş. Okul bitince, ailesinin ve kendinin ihtiyacı için düzenli bir işi olmasını istemiş ve ‘namaz kıldırma memurluğu’ (imamlık) için sınava girmiş, yüksek puanla kazanmış ama ‘Ben, dinin sırtından para kazanmak istemiyorum’ diyerek aldığı belgeyi yırtıp atmış. Lokantalarda bulaşıkçılık yapmış, fabrikalarda çalışmış, … biriktirdiği üç kuruşla bir bakkal dükkânı açmış, belli bir süre o bakkalı kendi çalıştırdıktan sonra kardeşine devretmiş ve içindeki okuma özlemini gidermek için üniversiteye girmiş; üniversite üçüncü sınıfta evlenmiş, üniversite bitince de memuriyete başlamış…

Devamı: https://www.insaniyet.net/kredi-karti/

Bu haber toplam 269 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim