• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Kültürel Endişe

Musa Kazım ARICAN

Baş döndürücü hızla gelişen ve dönüşen bu çağda en fazla kafa yorulması gereken mesele ‘kültürel endişe’ mevzusu olmalıdır?

Top yekûn, genç yaşlı, akademisyen siyasetçi, bürokrat memur, kamu sivil toplum olarak kültürel endişe perspektifinden gelişmeleri çok sıkı izlemeli, gerekli politikaları oluşturmalı hatta aktif davranarak bu mecraları kültürel kalkınmaya vesile kılmalıyız. Bu potansiyel ve kabiliyete sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Kültür konusu alelade bir konu olarak görülür hep… Maalesef ülkemizde kültür tarihi, kültürel değişme, kültür politikaları, kültür endüstrisi vb konularda fazlaca çalışma yapılmamaktadır.

Daha doğrusu kültürü bir mesele olarak görmüyoruz…

‘Kültürel Endişe’miz bulunmamaktadır. Endüstri 5.0 olarak adlandırılan ve süper akıllı bir toplum öngören gelişmeler karşısında acaba kültürel miras ve birikimler ne olacaktır? Kültürel bir kaygı duymamız gerekiyor mu bu gelişmeler karşısında?

Çağımız artık sosyal, beşeri, iktisadi, teknik ve tıbbi süreç ve gelişmelerin büyük oranda içinde geliştiği bir dijital mecra asrıdır. Her hadise ve mesele anında dijital mecraya ve sosyal medya düşmekte ve burada seyretmektedir. Bilişim teknolojileri artık hayatın her alanına hâkim durumdadır.

Kültürel değerler, tüm bu değişim ve dönüşümler karşısında nasıl bir hal alacaktır? Kültürel değişim ve buna bağlı olarak sosyal değişmeler ile dönüşümler hangi yöne evrilecektir?

Doğrudan dijital mecra içine ve bilişim ortamına doğan çocuklar ve gençlerin içinde doğdukları kültüre aidiyetleri ve ünsiyetleri ne düzeyde olacaktır? Küresel kültür yerel kültürleri yok mu edecektir? Yoksa dönüştürüp kendisine mi benzetecektir? Kültürsüz bireyler çağı mı oluşacaktır?

Baş döndürücü hızla gelişen ve dönüşen bu çağda en fazla kafa yorulması gereken mesele ‘kültürel endişe’ mevzusu olmalıdır? Top yekûn, genç yaşlı, akademisyen siyasetçi, bürokrat memur, kamu sivil toplum olarak kültürel endişe perspektifinden gelişmeleri çok sıkı izlemeli, gerekli politikaları oluşturmalı hatta aktif davranarak bu mecraları kültürel kalkınmaya vesile kılmalıyız. Bu potansiyel ve kabiliyete sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Devamı: https://www.insaniyet.net/kulturel-endise/

Bu yazı toplam 854 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim