• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

​Kutadgu Bilig ve devletin devamında 'Liyakat'

​Kutadgu Bilig ve devletin devamında 'Liyakat'

1069 yılında Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig adlı eser Dönemin Devlet Başkanı Tabgaç Buğra Han’a sunuluyor, Buğra Han Kitabı inceledikten sonra özellikle kitapta liyakat konusunda yazılan tavsiyeleri dikkate almış ve devlet yönetiminde ciddi değişikliklere giderek başa getirdiği liyakatli yöneticilerle daha güçlü bir devlet yönetimi oluşturmuştur.

Son zamanlarda özellikle günümüz siyasetinde sıklıkla kullanılan “liyakat” kavramı ne yazık ki, nerdeyse Devletin Bekası ile özdeşleşecek kadar önemli bir kavram halini almıştır.

Binlerce yıldır Devlet ve Toplum Yönetiminde önemli bir mihenk taşı olan Liyakat meselesi Devletin bekası için neden bu kadar önemli? 

Liyakat sorunu bizim için artık lokal bir durum değil, Genel bir durum halini almıştır. Bu genel durum acil bir müdahale gerektirecek kadardır.

Lokal haldeyken Basit bir müdahaleyle iyileştirilebilen durumlar, genel bir hal aldığında ancak yoğun bakımda müdahalesi mümkün olur.

Batı dillerinde ‘’Merit’’olarak adlandırılan ve Latinceye ‘’Meritokrasi’’ olarak geçen Liyakat; kök olarak, Arapça “lyk” kökünden gelmekte ve “layık olma” anlamını taşımaktadır. Mesleki açıdan değerlendirdiğimizde, liyakat kavramı, somut verilere dayanan bir seçim safhasının, adaylar arasında mesleğin gerekliliklerine uygunluk ölçüsüne paralel olarak sonuçlandırılmasını ifade etmektedir.

Kişilerin ilgili işlere uygunluk – yaraşır olma durumu, kifayet, yeterlilik olarak ifade edilmektedir. Yeterlilik ölçüsü dikkate alınmaksızın yahut en azından esas teşkil etmeksizin meydana gelen terfiler, liyakatsizliği doğurur. Şahısların söz konusu işlere uygun olmaları, yeterli olmaları ifade edilmektedir. Liyakatsizlik durumu uzun vadede Devlet yönetiminde ciddi sorunlara sebebiyet verecektir.

Liyakatli Yöneticiler Devlet idaresinin başında yer alsa da, ilgili yetkinin devredildiği kimseler yetkiyi kullanabilecek kifayete sahip değilse genel üzerinde zararlar meydana gelmesi muhtemeldir.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/kutadgu-bilig-ve-devletin-devaminda-liyakat-2182/

Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim