• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Kutlu Millet Kutlu Nesil: Diriliş Düşüncesi

Kutlu Millet Kutlu Nesil: Diriliş Düşüncesi

İslam tarihinden yola çıkılarak, İslam coğrafyasında fikirde öncü bir millet oluşturacak nesil yetiştirerek, İslam medeniyetine yeni bir duruş verme düşüncesini anlatmakta olan Sezai Karakoç'un Diriliş Düşüncesi ekseninde üzerinden hazırlanan bu eser, bir yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış, odak noktası olarak da Karakoç'un eserlerindeki "Kutlu Millet İdeali" üzerinde durmuştur. Kutlu millet, Karakoç'un Diriliş ekseninde diriliş gerçekleştirip, dirilişi kalıcı bir hale getirecek millettir.

Sezai Karakoç'un Diriliş Düşüncesi'nin çok yönlü tarafını anlatma gayretine girerek tanıtan Ömer Ertürk, Karakoç'un eserlerini ve misyonunu net bir biçimde ele alarak olayı adeta okurlar için haritalamış. Benim gibi henüz on eserini okuyan bir okurun düşünür hakkında çok az fikri olan ve hiç tanımayan bir okurun konuya karşı fikirleri oluşacak ve kaynak oluşturacak ölçütte bir eser olarak konulmuştur bu eser.

Karakoç'un tüm eserlerinin bir tür yansıması olarak konulan bu eser, üç bölümde Sezai Karakoç'u ve düşüncesini ele almaktadır: Hayatı ve Eserleri, Diriliş Düşüncesi ve Kutlu Millet başlıklarıyla geniş bir perspektif ile mütalaa eder. Eser, akademik bir çalışma olarak sunulmuş olsa da eserin dili, salt bilgi vermek amacıyla değil, okunmasının önemsendiği için dile hassasiyetle yaklaşım söz konusudur.

Düşünce, Fikir ve Aksiyon Adamı: Sezai Karakoç

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 1933'de doğan Sezai Karakoç: "Diyarbakır sanki ruhumun şehri gibiydi." Bu ifadesinde yaşadığı yer ile olan bağ; algı ve duyarlı yetilere sahip olduğunu daha çocukken belirgin kılmaktadır. Maraş'ta orta öğrenimini parasız yatılı olarak "Leyli meccânî" öğrenciliği sırasında düşüncelerinin alevlendiği yer olarak tanımlamıştır. (s.23), (a.g.m s.328) Yakınlarının kaybı ve hüzünle ömür boyu tanışıklığı da o dönem başlar. Düşünce tohumu olarak "Büyük Doğu" zihnine o andan itibaren düşer ve imge olarak büyümeye başlar. Geleceğin büyük mütefekkiri olarak düşüncelerini geliştirmektedir. Orta öğreniminde doğu edebiyatından okurken Lise çağlarında batı edebiyatına açılır. Shakespeare'in bütün piyeslerini, Büyük Doğu ciltlerinin tamamını ve birçok klasiği okur. Okulunda bulunan dergi koleksiyonlarının Ülkü, İnsan, İstanbul gibi dergilerin kültürüyle zenginleşerek dergiler hakkında her şeyi keşfeder. Böylelikle Gaziantep Lisesi'nden mezun olur. (s.25), (Turan Karataş a.g.e 42) İlk sıralarda Siyasal Bilgiler Fakültesine yerleşir. Cemal Süreya, sınıf arkadaşıdır. Büyük Doğu Dergisi'nde çalışırken Necip Fazıl Kısakürek ile tanışır. "Gençlikte birlikte gezdiğin / Taşıdığın umutsuzlukla birlikte" (s.29) Diye gençliğini tanımlayarak yetişkinliğini selamlar. Hayatı boyunca elli yedi eseriyle düşüncelerini hayat çözümü olarak yeni nesle sunmaktadır. Çoğu düşünce eseri, içeriği İslam, medeniyet ve Batı olarak tanımlayarak ekler: Ertürk, eleştirmekle yetinmez doğrusunu sunmaktadır. Eserleri arasında "İslam'ın Dirilişi" adlı kitabı toplatılır. İslam aydını olarak gerçekleştirmek istediği Diriliş düşüncesini dergi çıkararak hayata geçirmek ister. Diriliş Dergisi'nin amacını "Yeni bir nesil yetiştirmek, bunun için de fikri, edebi ve değişik mevzuları yeniden ele almak; bütün bunlara yeni bir bakış açısı getirmek, başka bir açıdan değerlendirmek" diyerek açıklar. (s.32), (Turan Karataş a.g.e s.178) Bu arada evet bir kusur buldum bu kaynak dipnotu bir harf hatası ile basılmış. Düşünce ve edebiyat ile Diriliş Dergisi'nin, yeni bir dil ile düşünce tazeliği sayesinde yenilenme bilincini topluma aktarmanın etkili yollarını kullanarak fikrini, yayma amacıyla siyasete atılır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kutlu-millet-kutlu-nesil-dirilis-dusuncesi-k4897.html

Bu haber toplam 283 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim