• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Kütüphanemdeki Rasim Özdenören

Kütüphanemdeki Rasim Özdenören
Roman bir savaş alanıdır oysa hikâye bir düellodur.Rasim Özdenören

23 Temmuz 2022 günü kronik rahatsızlığından ötürü yattığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat eden Rasim Özdenören, Türkiye'nin fikri ve edebi dünyasına; öyküde özgünlük, dilde yeni bir soluk, denemede ustalık, fikriyatta ise derinlik, analitik ve ayrıntı avcılığı kazandırmış çok önemli bir şahsiyetti.   

Düşünce ve edebi dünyamıza yirmi beş deneme, on üç öykü, bir roman ve üç çeviri kazandırarak inkâr edilemeyecek bir zenginlik, katmanlılık, perspektif ve edebi lezzet kazandırmış olan Özdenören, popüler kanonda sıklıkla dile getirilen "yedi güzel adam"ın sonuncusuydu.

Necip Fazıl'dan çok Sezai Karakoç'la fikri ve ideolojik yakınlığı olan, edebiyatta ise William Faulkner ve Dostoyevski'den etkilendiğini gizlemeyen Özdenören'in Doğu klasiklerine âşık, Peyami SafaÖmer Seyfettin ve Aziz Nesin ile dil bağlamında beslendiğini de ayrıca belirtelim.    

Özdenören'in vefatının ardından dostları, okurları, siyasetçiler, akademisyenler, gazeteciler….tarafından doğal olarak değişik yönleriyle ele alındı; onunla yaşadıkları anılarından tutun öyküde inşa etmeye çalıştığı dil ve kurguya kadar birçok başlıkta birçok isim "Gül Yetiştiren Adam"ı işlemekten geri durmadı.

Biz de burada onu kütüphanemizdeki kitapları dolayımından ele alarak biraz kişisel, biraz da didaktik tarzla bir Rasim Özdenören profili çizmeye çalışacağız.

Zira kendisi bir dert sahibi olmayı önemseyen biri olarak bunun yolunun yordamının kitap okumaktan geçtiğini ifade etmişti.

Yayımlamış olduğu 39 kitabından çoğunu kütüphanemizde bulundurmaya çalışan biri olarak, salt kuru bir kitap bilgisi ve okuması değil, bir derde dönüşmesi dileğiyle elimizin altında var olan kitaplarından örülü bir Rasim Özdenören portresi çizmeye çalıştık.

Bunu yaparken de yayımlamış olduğu roman, deneme ve hikâyelerini kronolojik bir sıra içinde lirizmden çok didaktik bir dille anlatmayı yeğledik. 

Özdenören'in 1967'de yayımladığı ilk öykü kitabı olan "Hastalar ve Işıklar" eserinde, yabancılaşmış ve toplumsal değerlerden kopmuş bireyin trajedisini, dramını, gerilimini, anlaşılamama sorununu, çıkmazlarını hâsılı hastalıklı halini henüz yetkinleşmemiş öykü diliyle anlattığı görülür.

Yer yer saçtığı ışıklar ya da yukarda sayılan negatif hallere direnmeye çalışan bireyin Işıklar ya aydınlık içindeki halini de yansıtmaktan geri durmaz.

Devamı: https://www.indyturk.com/node/538991/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/k%C3%BCt%C3%BCphanemdeki-rasim-%C3%B6zden%C3%B6ren

Bu haber toplam 301 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim